Vacchi skulle valt kommenterandet

SPORTBLADET

Roberto Vacchi tog det enda rätta beslutet. Hans engagemang i svensk skidsport var oförenligt med rollen som skidkommentator i Eurosport.

Ett etiskt beslut många andra borde ta efter. Själv önskar jag Roberto Vacchi valt kommenterandet.

För i Sverige, i Jerrings, Hylands, ”Plex” och Strömmers land, i Per-Erik Hedlunds, Nisse Karlssons, Sixten Jernberg och andra skidkungars land, i det landet finns i dag inte en skidkommentator värd namnet.

Roberto Vacchi var på väg att knyta bandet bakåt. Precis som i cykelsändningarna,

engagerad, kunnig, med förmåga att välja ut det väsentliga, alltid med när det händer, tydlig i rösten och alltid mån om att informera oss tittare.

Nu sköts sporten i Eurosport av en tjänstemannakommentator och SVT har dubbat en hejaklacksledande besserwisser till etta.

Christer Ulfbåge hade förutsättningarna. Men interna konflikter lyckades avlägsna honom från de sporter han behärskar bäst.

Nu verkar ”Bågen” också få släppa skidskyttet. Även det alpina omfördelas, ser man till de kommande helgerna är paret Björn Fagerlind och Stig Strand splittrat. När de äntligen funnit varandra ges sporten till han som skrek sönder en kanotfinal.

Backhoppning och skridsko ska vi inte nämna, den sporten är stendöd i SVT sedan ”Plex” och Bo Hansson stängde mikrofonerna.

George Best och ”Tipsextra”, jo några matcher minns jag fragmentariskt. Men på good old days var ”Tipsextra”-säsongen kort och det geografiska området från vilka matcher sändes begränsat. Så det blev inte så många matcher med Manchester United.

Nu är det varenda match, men, håll med, det är först nu i mörka november den riktiga ”Tipsextra”-stämningen infinner sig. Så SVT, varför inte som en hyllning sända ett ”Tipsextra” ur arkivet, med George Best, Lars-Gunnar Björklund och bildavbrott. 

Jan Svanlund är SVT:s ordinarie ridsportkommentator. Men under Globen Horse Show begränsas hans insats till två sammanfattningstimmar.

Kommentatorsjobbet i 24 ges till Christer Ulfbåge. Men Christer Ulfbåge kommenterar också alpint i 24, vilket han gör framför en tv-monitor i Globen. Kan någon förklara logiken?

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM