Det är en fröjd att se Canal plus

Malena Johansson: Fotbollssändningarna är så grymt bra

SPORTBLADET

Vid det här laget har vi tv-tittare lärt oss flera gånger om att det som brukar kallas modern fotboll handlar om sånt som ”ytor”, ”löpningar” och ”snabba omställningar”. Men det är också kommersialisering, skyhöga spelarlöner, dyra biljettpriser och betal-tv.

Runt om i Europa finns det supportergrupper som protesterar mot ”modern fotboll”, ofta symboliserad av betal-tv. I Italien säger man till exempel om någonting som är riktigt vidrigt att det är ”schifo”, och dagens fotboll har på mången vitsig läktarbanderoll kallats ”SKYfo”, efter betalkanalen Sky.

Den svenska betal-tv:n i form av Canal+ är svår att hysa agg mot när kanalens fotbollssändningar är så grymt bra. Jag tror jag nämner Canal+ var och varannan gång jag skriver den här spalten och det är ju för att det är en sån fröjd att till exempel se Jens Fjellströms ögon lysa upp av glädje när han får berätta innan matchen om hur lagen borde spela, eller Arne Hegerfors och Ola Andersson utbyta kvickheter.

Det är tråkigt att en folklig sport som fotboll blir otillgänglig för de flesta när den flyttar in hos slipsnissarna i betal-tv. Men Canal+ fotbollsakademiker gör tv-sporten mycket roligare.

Royal League är väl ännu ett uttryck för tv:s ökade inflytande över sporten. För jag stod och frös på Malmö stadion redan under säsongens sista match i allsvenskan. Att se på fotboll i Sverige sent i november, eller för den delen i februari, låter som något man helst gör i tv-soffan.

Och även om gårdagens match på Canal+-systern Femman sköttes bra av Tommy Åström och kompani, och bjöd på ett prestigemöte mellan ettan och tvåan i allsvenskan, så var helt enkelt inte spelet så kul.

Tommy Åström lovade innan andra halvlek att det fanns anledning att hålla sig vaken under resten av matchen. Han syftade talande på tittartävlingen.

Malena Johansson