VÄRLDENS FOTBOLL med FRANK & BANK

SPORTBLADET

Modern fotboll är lika mycket industri som sport, lika mycket börs som boll. En enda svensk tidning tar den aspekten på allvar.

Varje XL-måndag presenterar Sportbladets Simon Bank och Frank Östergren senaste nytt från fotbollsvärldens finanser i den här spalten.

ARGENTINA

Ligaklubben Argentino Rosario står inför en medlemsrevolt sedan detaljer om ett hemligt möte läckt ut. Styrelsen vill sälja marken där klubbens stadion – José Maria Olaeta – står, för att reda upp en trasslig ekonomi. Kruxet är att argentinska förbundets ordförande Julio Grondona redan gjort klart att klubben kommer att få all tid den behöver på sig för att lösa skulderna (1,5 miljoner kronor) – och därmed inte behöver sälja stadion. Förbundet vill skydda klubben, styrelsen vill få in pengar – och fansen vill vet vad fan som händer. Rosario ligger på 14:e plats i Primera División.

AUSTRALIEN

När the Socceroos kvalade in till VM gick det hål i fotbollstaket i Australien. I Victoria, den minsta staten på huvudkontinenten, rapporterar man en lavinartad ökning av licensierade spelare. Till nästa säsong räknar man med 110 000–120 000 licensierade spelare nästa säsong, av en befolkning på fem miljoner. Ett avtal med Nike gör att Victorias Fotbollförbund ger alla nya spelare en egen fotboll. Allt enligt Herald Sun.

ENGLAND

Doug Ellis kommer att sälja Aston Villa, det framstår som allt mer klart. Olof Mellbergs ordförande/majoritetsägare fyller 82 i januari och har nu gjort klart att han kommer att sälja om ”rätt köpare” dyker upp. ”Om jag bara hittar rätt människor att föra klubben framåt, så skulle jag vara beredd att sälja” säger Ellis.

FIFA

Socker, koffein och vatten – där har ni vad alla fotbollsälskare borde dricka, enligt Fifa. Världsförbundet har förlängt sitt samarbete med Coca Cola till 2014. Det hela avtalet, inklusive en option på förlängning till 2022, rapporteras vara värt runt fyra miljarder kronor. Coca Cola har sponsrat VM sedan 1978, och Sepp Blatter pratar varmt om Fifas ”kärleksaffär” med företaget. Som tillverkar dricka av socker, koffein och vatten.

KINA

Svenska hockeyledare – se hit. Efter ett par säsongers nedgång i sponsringsintresse har de kinesiska ligaklubbarnas protester gett resultat. Från och med nästa säsong (som inleds i mars) kommer ligan att öppnas, och de två lagen i botten att åka ur.

TYSKLAND

Puma klär just nu de flesta lagen i fotbolls-VM 2006. Det tyska företaget har skrivit tröjkontrakt med elva av de 32 deltagande länderna. Konkurrenten Adidas har kontrakt med sex och Nike med åtta. Puma siktar nu på att knyta till sig alla de afrikanska länderna, att lägga till det verkliga modeerkännandet, kontraktet med Italien.

Umbro har bara lyckats knyta till sig två länder, Sverige och England.

Svenskar (och göteborgare) minns Hamburger SV:s senaste storhetsperiod. Nu är det dags igen, enligt ordföranden Bernd Hoffmann. I måndags redogjorde han för HSV:s planer att bli en av Europas 20 största klubbar, med intäkter på närmare 900 miljoner/år och en lönebudget på 360 miljoner. I fjol redovisade HSV en vinst på drygt fem miljoner och klubben har ökat antalet medlemmar med 60 procent på två år.

PORTUGAL

Lyxigt i fotbollsliknande hotellmiljö – det satsar Cristiano Ronaldo, Manchester United, på. Tillsammans med Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Tiago Mendes och Deco investerar han i ett hotellprojekt i Portimao.

Hotel Alvar Baia ska ha 400 lägenheter, barer, swimmingpool, spa, hälsoklubb och ett antal faciliteter som anknyter till fotboll.

Projektet drivs av RR Grupo och kalkylerar med en investeringskostnad på 400 miljoner kronor. Fotbollsstjärnorna står för halva investeringen.

SPANIEN

Real Murcia i Segunda Division (inte att förväxla med Henok Goitoms nuvarande klubb Ciudad de Murcia) har inte den lokala ekonomins förtroende.

Klubben är till salu, men ingen intressent har klivit fram. Detta trots att klubbens president Jesus Samper säger att han är ”villig att sälja till vem som helst som kan ge någon form av garanti för fortsatt verksamhet”. I stället är det klubbarna i regionalligan, Cartagena och Orihuela, som lockar de lokala sponsorerna. Juan Valverde, som ägnar sig åt matproduktion, menar att ”de mindre klubbarna, där vet man vad som gäller”.

Malaga håller årsmöte den 8 december. Då kommer klubben att presentera röda siffror för det gångna året: minus 76 miljoner kronor.

Villarreal glider fram på en räkmacka för närvarande. Inte enbart på planen – det senaste årets framgångar har smittat av sig på kassa-böckerna. Prispengar från Uefa, en lyckad Kina-turné i somras och en succéartad medlemskampanj har gjort klubben rikare än någonsin.

SVERIGE

Den kontroversielle fotbollsagenten och tv-rättighetsförsäljaren Rune Hauge verkar ha gått på sitt första rejäla tv-bakslag i karriären.

Förhandlingarna om det nya svenska tv-avtalet är nämligen inne på obegränsad övertid. Till och med manuset där det INTE blir något avtal sägs finnas som ett alternativ.

Anledningen till tvärstoppet är att samtliga tänkta köpare, dvs tv-kanalerna, säger nej och åter nej. Summorna måste ner på en realistisk nivå innan det kan bli aktuellt med konstruktiva förhandlingar.

Svenska Fotbollförbundet och förhandlaren Rune Hauge utgick från det norska avtalet, värt en miljard, och fördubblade det. Sammanlagt sägs de svenska kanalerna bjuda maxi-malt 800 miljoner. Att förhandlingarna skulle gå i stå har Frank & Bank länge anat. Detta sedan läsningen av ”Broken dreams”, Tom Bowers bok om engelsk fotbolls svindlande affärer. Ett namn som ständigt återkommer i boken är just Rune Hauge, och ingen gång är det i smickrande sammanhang. Uppenbarligen har Lars-Åke Lagrell inte läst boken.

SYDAFRIKA

Efter ett besök i Sydafrika avfärdade Sepp Blatter frågetecknen kring buss- och tåg-nätet i landet. Trots kritik gjorde Blatter klart att han har fullt förtroende för arrangörsstaben inför VM 2010. ”Jag är övertygad om att VM 2010 kommer att bli en milstolpe inte bara för det här landet, eller Afrika – utan för världen” sa Blatter.

UEFA

Lönetak – nej, tack. Det säger Uefas svenske generalsekreterare Lars-Christer Olsson i en intervju med Uefa Magazine. Olsson menar att Uefas nya klubblicens är ett bättre sätt att komma tillrätta med de finansiella problemen. Han håller också hårt på Uefas linje när det gäller Oulmers-fallet: Landslagen ska försäkra spelare under landskampssamlingar, men inte ersätta klubbarna.

VENEZUELA

1,2 miljarder kronor planerar det venezuelanska fotbollförbundet, FVF, investera för att förbättra landets infrastruktur när det gäller sport. Anledningen till satsningen är 2007 avgörs Copa America i landet. Enligt FVF-presidenten Rafel Esquivel finns redan en fond med 350 miljoner att tillgå.

Frank Östergren, Simon Bank