BANK & NIVA

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

SPORTBLADET

1. Av alla Europas svänggäng är det frågan om inte Newcastle är allra mest oberäkneligt (frånsett Inter, naturligtvis). Är The Toon ett bra eller dåligt lag?

Simon Bank: Häromdan såg jag ett grymt intressant Newcastle, de hade en ung sydamerikan som gjorde succé och? eh, det var visst Adidas reklamfilm Goal. I den riktiga världen är Newcastle en fantastisk klubb med en bra trupp och ett dåligt lag. Jag läste en intervju där Mickey Owen pratade om Toon som en snöboll, där allt växer oavsett om det går bra eller dåligt. Problemet, dear Mickey, är att ni inte har en manager som kan styra snöbollen åt rätt håll. Kicka Souness nu, så kan det bli allvar av Champions League-drömmarna om något år. Tills dess – välkommen till plats sex-åtta.

Erik Niva: Ett dåligt lag med bra spelare – och det får man bara genom en usel tränare. Graeme Souness är ett skämt, och det har han varit ända sedan han slutade spela. Han förstörde Liverpool och begick lustmord på Benfica. Herregud, till Eusébios stolta klubb värvade Souness usla britter som Harkness, Pembridge, Saunders, Thomas, Charles och Brian-jävla-Deane. Vad tänkte han på? Souness är betydligt bättre på att plantera flaggor i motståndarnas mittcirklar än han är på att leda fotbollslag.

2. Feyenoords ivorianske anfallare Salomon Kalou vill bli holländare till VM i sommar, och kräver snabb handläggning av ärendet.Vad tycker vi om fallet?

Simon Bank: Nu ska vi se här. Kalou? Är det inte han som håller Pål Lundin-klass i att vara på fel ställe? Europas krångligaste spelare vill inte spela vänsterytter, vill inte spela kvar i Feyenoord, vill inte spela för Elfenbenskusten. Det finns inga skäl i världen till att välavlönade idrottsmän (av alla) ska särbehandlas när det handlar om medborgarskap. Oavsett om de heter Ludmila och kommer till Sverige eller Salomon och råkar brinna för orangea träskor och majonnäs. Pröva fallet, som alla andra fall. Och sätt Salle Kalou i karaktärsundervisning hos Salle Östlund.

Erik Niva: Få saker kan få mig att svaja ideologiskt lika mycket som idrott. Det händer på att jag kommer på mig själv med att önska skattelättnader för svenska fotbollsklubbar. Vad spelar väl ett undermåligt skolsystem för roll när danska löner skrapar allsvenskan bar, liksom. Sedan nyktrar jag till. Nej, idrotten ska naturligtvis inte hoppa över köer eller krypa genom regelverk. Holland har antagit en invandringspolicy som känns hämtad från 30-talet. De kan ta och avskaffa den innan de grubblar över nya ytterforwards.

3. Stuart Baxter slutade, väntat, som förbundskapten för Sydafrika i förra veckan. Om du vore syo-konsulent, vart skulle du skicka Mr Baxter nu?

Simon Bank:Hem. I Sydafrika har Stu gnällt om illojala spelare och ett förbund som undergrävt hans auktoritet och lämnat honom ensam. Så varför inte låta honom bli stöd åt en som har all auktoritet i världen men som samtidigt är väldigt ensam? Jag syftar på Le professeur with the magic hat: Arsène Wenger. Han och Baxter trivdes med varandra i Japan, och delar samma totala besatthet av spelet fotboll – så varför skulle det inte fungera? Dessutom är jag fullkomligt övertygad om att Stuart skulle älska att jobba i England igen.

Erik Niva: Till Newcastle, såklart. Skämt åsido, jag tror verkligen att det är dags för Baxter att verkligen försöka sig på sitt Storbritannien. Gör han inte det så riskerar han att bli en Roy Hodgson eller Bob Houghton, en sån som verkar rädd för att misslyckas på hemmaplan och hamnar i Uzbekistan eller Kina i stället. Nu tycks visserligen Glenn Hoddle ha något på gång med Wolverhampton, men romantikern i mig drömmer ändå om att se Stuart Baxter lyckas i det Wolves som hans far spelade för i 14 år.

4. Till sist – vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Simon Bank: Ajax skenande kris. Jag tänker inte på att de ligger tolva i ligan eller på att de enda som gjort ligamål för Ajax på nio timmar är Markus Rosenberg och Daniel Majstorovic. Tänker inte heller på amsterdampojken Dwight Tiendallis segermål igår, på domarmissen eller på att Rosenberg tappade markering på målet. Jag tänker inte ens på Utrecht-fansens vidriga juderamsor (som väl mer är en kris för Utrecht). Nej, det var på fredagens träning vi såg hur illa ute Ajax egentligen är. Danny Blind skickade ut spelarna och lät dem träna? 4-4-2! I går kunde de renläriga andas ut. Ajax var visserligen värdelöst – men de spelade 4-3-3. Som de ska.

Erik Niva: En otrolig match i Brasilien. Klassiska Grêmio spelade borta mot Náutico om en plats i högstaligan – och hade det inte lätt. Redan före matchen klagade spelarna på att omklädningsrummet luktade sulfur, och under matchen fick Grêmio sedan två straffar mot sig, fyra spelare utvisade och en spelare nedslagen av kravallpolis. Ändå lyckades de göra matchens enda mål – i den sjuttonde tilläggsminuten av andra halvlek. I Barcelona satt Ronaldinho och bet på naglarna. Grêmio är hans moderklubb och favoritlag.

Simon Bank, Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM