Man kan fråga sig: var går sparkniven fram härnäst?

Lars Nylin: Just nu känns det som om midsommarsnapsen skulle läggas ner

SPORTBLADET

Ulf Lundell skrev en gång att året då han missade backhoppningen på nyårsdagen aldrig hämtade sig. Det året blev inget bra år.

I fortsättningen får Lundell se till att greja sina år utan hjälp av bilder från Garmisch-Partenkirchen. Detta åtminstone om han vill få upplevelsen via Sveriges Television, ihopkopplat med den maffiga Eurovisions-signaturen och smäktande Strauss-valser från Wien.

Beskedet att SVT slutar sända nyårshoppningarna är sorgligt för oss som med modersmjölken fått ett livslångt beroende av sändningen. Just nu känns det som om midsommarsnapsen skulle läggas ner.

Men det kommer inte som någon skräll. Tittarsiffrorna har ständigt sjunkit. Förr drog Sven ”Plex” Petersson upp tittarmiljoner ur klädsamt eller pinsamt bakrus. Förra året lockade tävlingen ynkliga 405 000 tittare. Det är naturligtvis uselt för ett relativt dyrt program på en av årets bästa sändningstider.

Magnifikt sportår

2006 är ett magnifikt år för SVT. Med vinter-OS, VM i fotboll och EM i friidrott. Sällan dominerar SVT numera ett sportår som de gör nästa år. Men det blir också svindyrt för ångtelevisionen.

Någonstans ska det sparas. Det blir bland annat här.

Man kan sedan raskt fråga sig: var går sparkniven fram härnäst. Är bandyfinalen hotad? Vasaloppet?

Det är dystert att få beskedet om backhoppningen. Det är lite som när det påstods att Kalle Anka skulle läggas ner på julafton. Betingade reflexer säger nej och vet hut och det gnisslar i riksmärgen. Trots att de flesta av oss snarare TROR att vi ska titta än faktiskt GÖR detta.

Men när nyheten väl sjunkit in känns det personligen ännu tristare att ana att detta kanske bara är en pusselbit i besparingar som vi kommer att märka under de närmaste åren.

Men det där får bli senare problem.

Just i dag har vi en 47 år gammal vän att sörja. Att Eurosport kommer att sända känns i dag bara som en smärre tröst i sorgearbetet.

Lars Nylin