Stjärna – inför 90 000

Okänd här – men i USA har Gustav Rydstedt popstjärnestatus

SPORTBLADET

Han har mer publik än Zlatan och popstjärnestatus i USA.

Men här hemma vet nästan ingen vem han är.

– Att spela för 90 000 personer är stort, här är man verkligen en stjärna, säger Gustav Rydstedt.

Allt är större. Hamburgarna, skolorna, människorna – och inte minst de amerikanska fotbollsspelarna. Gustav Rydstedt, 21, mäter 195 centimeter i strumplästen och han väger modiga 140 kilo. Det behövs om man ska kunna matcha de bästa på Stanford University.

– Det är hur många som helst som slåss om en plats i startelvan. Det gäller att vara knivskarp, både på planen och i skolan, säger han.

”Huvud för spelet”

Han kom med i laget redan till säsongen 2004, men då spelade han inga matcher. Det är så det går till, ett år i träning, sedan spel. Om man är tillräckligt bra, vill säga. Och det är Gustav.

– Jag är hyfsat stark, explosiv och så har jag huvud för spelet. Amerikansk fotboll är väldigt tekniskt och det kan bli för mycket för många, men jag ser spelet bra.

Att spela amerikansk fotboll i ett skollag är drömmen för många i USA, där sporten är en av de största. Bilden av den hårde, starke spelaren som inte bangar för något underhålls aktivt.

– Det är militärt och jävligt tufft. Jag pajade menisken redan i första matchen, men jag spelade hela säsongen ändå. Det gjorde ont, men det handlar om att upprätthålla bilden.

Kostar – fysiskt

Killarna som lyckas når idolstatus på skolorna och behandlas som stjärnor. Men det kostar också. Både fysiskt och mentalt.

– Alla vet vad du gör. Spelar jag dåligt får jag höra det och man kan aldrig ta ett steg tillbaka. Jag måste alltid vara bäst, annars finns det hur många som helst som kan ta min plats.

Gustav har tre och ett halvt år kvar i skolan och han satsar på att behålla sin plats i laget och utvecklas ännu mer.

– Sedan vet jag inte. Drömmen är NFL, men det finns många ställen att spela på. Krisar det riktigt kanske jag kommer hem.

Svenskarna som sågs av flest 2005

Gustav Rydstedt

AnnaMaria Jansson