Backhoppningen kan vi vara utan

SPORTBLADET

Danska ettan, tyska RTL, finska YLE, givetvis norska NRK och i efterhand i Eurosport. Men ingen backhoppning i SVT denna nyårsdag och ärligt, jag saknar inte sändningen. Den blev alltmer ett bakrusjippo, särskilt efter att ”Plex” Petersson drog sig tillbaka. Hade svenska tittare verkligen gillat backhoppning hade alla tävlingarna i tysk-österrikiska veckan sänts.

SVT förklarar tradionsbrottet med kassabrist och är det sanning är SVT-sporten på väg mot nödläge. SVT är vad gäller utrikes idrottsevenemang helt beroende av de gemensamma inköpen via EBU.

Men även EBU gungar. I den 800-sidiga rapport om framtidens tv-sporträttigheter som TV Sports Market publicerat pekas på att EBU alltmer får ta vad de kommersiella aktörerna ratar.

Lösningen för SVT kan vara ett samarbete enligt den norska modellen mellan NRK och Viasat som kan ses i kanalen SportN. En betalkanal där public service och kommers samsas. Kanalens existens är visserligen en utmaning mot EBU:s egna regler, men för NRK, som själv säger att om något år har man inte ens råd att bjuda på de stora vinterevenemangen, betyder överlevnad mer än regler.

Av tv-sportåret 2006 väntar jag mig inget. Visst, vinter-OS och fotbolls-VM, men redan nu blir jag sömnlös av att SVT sätter få blågula intressen före helhet. Och Gud hjälpe, Pontus Kåmark blir bisittare när TV4 sänder finalen i Tyskland.

Premier League, NHL, skidor, backhoppning, ingen vila för tv-sporten ens på nyår.

TV3:s köp av ishockey-VM är drygt 15 år senare ännu en outforskad historia. Samma gäller fyrans övertagande av ”Tips­extra”, Premier Leauge till Canal+, med mera.

Tv-sport säljs i ett ruggigt ”Alien”-landskap, kontrakt skrivs nattetid i hotellkorridorer, det som är vett och etikett i normala förhandlingar är helt åsidosatt.

Det gäller inte minst de ohygieniska turerna kring nya svenska fotbollsavtalet. Men i stället för att sanera spär okunniga i media på odören. Att Expressen hittar på hemliga avtal som inte existerar förvånar mig inte. Men när Dagens Nyheter, julafton 2005, påstår att EU hindrar ett avtal, då spelar man med i intressen som inte gagnar tittarna. Visst, EU har drivit igenom regler för det kommande engelska avtalet. Men det, kära DN, är en del i en maktkamp mellan Rupert Murdoch och EU och har inget med Sverige att göra.

???

En bagatell, hmm, men med tanke på att det är om tittarns pengar det gamblas så har vi som skriver om tv-sport en skyldighet att på rätt sätt syna korten.

Frank Östergren