Backhopparplågan

Stress, herpes och psykisk urladdning i Alperna

SPORTBLADET

En minut i luften - och tio dagars stress och fysisk plåga.

Det är backhopparveckan.

- Stressen gör att många hoppare drabbas av herpes, diarré och huvudvärk, säger Tysklands lagläkare Ernst Jacobs.

Foto: Getty Images
Flyger ner i hålet Den tysk-österrikiska backhopparveckan är den mest påfrestande veckan för backhopparna. ”När tävlingen är över ramlar man ner i ett mentalt hål”, säger den förre stjärnan Michael Uhrmann.

Det finns bara en hoppare som vunnit samtliga fyra tävlingar i backhopparveckan - den tyska legendaren Sven Hannawald som vid 31 års ålder nu lagt av. Han klarade inte av pressen, drabbades av depressioner och tvingades sluta allt för tidigt.

Överlägsen Ahonen

Efter honom har norrmannen Sigurd Pettersson och finländaren Janne Ahonen försökt göra om bedriften, efter två inledande segrar misslyckades den förste i den tredje tävlingen 2003. Förra året var Janne Ahonen överlägsen ända tills turnén skulle avslutas - då misslyckade han i den första omgången.

- Ju närmare totalsegern man kommer ju tuffare blir pressen, säger Sven Hannawald till SportBild.

- Därför är det nästan omöjligt att vinna alla tävlingarna. För mig blev det värre för varje vinst och i Bischofshofen var det knappt att jag pallade psykiskt. Backhoppning handlar till minst 50 procent om psyket.

För idrottsmännen handlar de tio dagarna enbart om stress. Veckan avgörs på fyra olika ställen, däremellan ska åkarna resa, träna, förbereda sig, göra videoanalyser och kvala - för att ens nå en av tävlingsplatserna. De första femton i den totala världscupen har en plats säkrad och vilka som tar de resterande 35 platserna avgörs i ett kval dagen före tävlingen.

Kortare skidor

Stressen gör att de redan smala killarna riskerar att tappa upp till fyra kilo under tävlingarna och det kan få stora konsekvenser. Om de tappar så mycket i vikt att de går under ett BMI på 20 (se faktaruta) tvingas de använda kortare skidor och då är det betydligt svårare att hoppa långt.

- Veckan handlar om att packa och packa upp. Man kommer aldrig till ro. Backhopparveckan är en hoppares hårdaste prov. Man kan inte slappna av en sekund och det är knappt att man klarar av att ens slumra till under natten eftersom man är under en sådan psykisk press hela tiden, säger det tyska hemmahoppat Michael Uhrmann.

- När tävlingen väl är över försvinner stressen långsamt och då ramlar man ner i ett mentalt hål och kan knappt röra sig på två-tre dagar.

Men ännu är det ett bra tag kvar tills hopparna kan få sin efterlängtade vila. I gårdagens tävling i Garmisch-Partenkirchen vann Tjecken Jakub Janda.

Segern var hans femte i världscupen den här säsongen och tack vare ett första hopp på 125 meter och ett andra på 121,5 slog han Janne Ahonen. Finnen som vann den första tävlingen i Oberstdorf den 29 december hoppade 122,5 i första och 124 meter i andra.

Innsbruck - 4 januari

Bischofshofen – 6 januari

Fakta: De elva senaste segrarna i tysk-österrikiska backhopparveckan

Anna Andersson