Sök hjälp - Tre Kronor

Idrottspsykologen: "Vitryssland var en mental blockering"

Foto: JONAS BILBERG
Sämst när det gäller Tre fiaskon - tre mentala kollapser? Idrottspsykologerna talar om mental blockering, samtidigt som landslagsledningen väljer att blunda. "Anledningen till att vi inte har någon mental rådgivare runt laget är att spelarna ska vara så färdiga innan de kommer till landslaget att det inte behövs", säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.
SPORTBLADET

De kallas för den gyllene generationen.

Men de vinner ingenting.

Trots det tar inte Tre Kronor hjälp av en idrottspsykolog.

- Det som hände mot Vitryssland var helt och hållet en mental blockering och och det kan hända igen, säger idrottspsykolog Åke Fjellström.

"Problemet sitter i huvudet" är ett välkänt uttryck. Men om något sitter på sned i Tre Kronors huvud under OS får de klara ut det själva.

- Anledningen att vi inte har någon mental rådgivare runt laget är att spelarna ska vara så färdiga innan de kommer till landslaget att det inte behövs, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson som inte vill kommentera ämnet ytterligare.

Hans sätt att se på saken oroar Åke Fjellström.

"Blir aldrig färdig"

- Man blir aldrig färdig med den här biten. Och det märkliga är att ju större rutin man har som hockeyspelare desto mer hjälp behöver man.

Varför är det så?

- För att man måste lära sig att skilja mellan sin funktion som spelare och sin funktion som person. En kille som spelat hockey hela sitt liv har ofta inte haft tid att utveckla sin person vilket leder till att ett lag byggs upp utifrån funktioner. Ett sådant lag blir aldrig ett bra lag, säger Fjellström.

Tre Kronor har tre stora fiaskon bakom sig. Förlust mot Finland i kvartsfinalen i OS i Nagano 1998, sen mot Vitryssland i Salt Lake City 2002. Och så nu senast mot Tjeckien i kvartsfinalen i World Cup.

Vad är det som saknas?

- Självförtroende är en färskvara. Och i ett hopplockat lag är det ännu viktigare att stärka varje individ. Annars blir det som i VM 2004 när Kanada knockade Foppa och hela laget föll.

Före detta förbundskaptenen Leif Boork anser att en mental rådgivare borde ha en given roll i landslaget.

"Inte snåla"

-Generellt sett ska man alltid ha alla resurser man kan i en så här stor turnering och inte snåla på kompetensen, säger han.

Och rutinerade idrottspsykolgen Lars-Erik Sandler, som jobbade med Boork under Canada Cup 1984 när Sverige gick till final, håller med.

- Jag tycker det är konstigt att landslaget inte prioriterar en mental rådgivare att bolla idéer med. Det pratas så mycket om vikten av det psykologiska, men sedan antar man att spelarna ska klara att hantera det på egen hand. Något som inte går, säger Lars-Erik Sandler.

TRE Kronors TRE fiaskon

Idrottspsykologens bästa tips: Så här ska Tre Kronor göra för att bli ett vinnande gäng igen

AnnaMaria Jansson