Jag slog han som kallade mig Pelé

Legendaren om hur han hatat sitt namn

1 av 2 | Foto: AP
"LÅTER SOM BÄBISSPRÅK" Den brasilianske fotbollslegendaren berättar att han aldrig tyckt om sitt smeknamn - men han är ändå tacksam för det. "Pelé är ett lätt namn, människor kan uttala det över hela världen", säger han.
SPORTBLADET

Han döptes till Edson Arantes do Nascimento.

Men blev känd under ett helt annat namn.

- Jag har aldrig tyckt om det där namnet. På portugisiska låter Pelé som bäbisspråk, säger den forna fotbollsstjärnan.

Giganten Pelé har alltid varit missnöjd med sitt smeknamn. Nu berättar han för den tyska tidningen Bild am Sontag att han hatade namnet så mycket att han flippade ut och drog på sig två dagars avstängning från skolan när han slog till kompisen som först gav honom smeknamnet.

- Edson låter som Edison, mannen som uppfann glödlampan. Men en skolkompis ville göra mig arg genom att kalla mig Pelé. Först stirrade jag på honom, sedan slog jag till honom, säger Pelé.

Pelé beskriver sig själv som en duktig student som aldrig skulle göra en fluga förnär. Han säger också att han numera är tacksam för vännens smeknamn.

- Pelé är ett lätt namn, människor kan uttala det över hela världen. Edison hade gett Asiaterna problem.

Fördelar

Den 65-årige före detta stjärnspelaren ser numera enbart fördelar med sina två namn.

- Genom åren har jag lärt mig att leva med två personer. Den ena är Edison som har kul med familj och vänner. Den andra är fotbollsspelaren Pelé. 

Många ser Pelé som en av världens bästa fotbollsspelare någonsin. Han vann VM med Brasilien 1958, 1962 och 1970. Erfarenheterna har gjort honom ödmjuk och nu varnar han det Brasilianska landslaget för faran med att vara favorittippade i VM i Tyskland i juni.

- Favoriter misslyckas ofta med att leva upp till de förväntningar som ställs på dem. Oavsett om det är Brasilien, Spanien eller England så verkar favoritskapet vara en förbannelse. Vi måste passa oss, särskilt vad gäller värdnationen Tyskland. De visar alltid stor styrka i turneringar, säger Pelé.

Testa dig själv – känner du igen smeknamnen?

AnnaMaria Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM