Journalistik i stället för konfetti-ståhej

Sportbladets Malena Johansson drömmer om superåret 2006

SPORTBLADET

Jag har varit hemma hos mina föräldrar och de köpte en ny – superupplöst, platt och så vidare – tv i mellandagarna.

”Ja, med tanke på VM till exempel”, sa mamma.

Ett sånt år är det, det här nya.

Ett VM-år.

Jag utbyter visserligen meningar som ”Vi måste åka dit!” och ”Tyskland är så nära”, med folk minst en gång i månaden, men sanningen är ju att de allra flesta i världen som ser fotbolls-VM kommer göra det på tv.

Jag har inte särskilt svårt att känna mig peppad inför VM, men om det är något som kan få mig minde entusiastisk så är det framtidsutsikterna i Peppe Engs ”VM-pepp” på Fotbollsgalan. Nån kanske minns – det var Ola Wenström, Eng och Mats Nyström och en massa konfetti och en falsk hejarklack som inte kunde hålla takten.

Jag hoppas det där peppet inte säger alltför mycket om hur TV4 och SVT har planerat sitt VM. För sport-tv i SVT och TV4 ser ganska ofta ut så: mycket konfetti-ståhej – inte så många kritiska tankar, inte så mycket journalistik.

Som SVT lovade i en trailer inför friidrotts-VM i somras: ”Vi står för känslan”.

I bästa fall reflekterar mina farhågor bara mina egna fördomar.

Förhoppningsvis kommer det finnas plats för både förnuft och känsla i VM-sändningarna. Men lustigt nog är det ändå betydligt roligare att tänka sig vad de mindre, kommersiella kanalerna skulle kunna producera för journalistik under VM, än SVT och TV4.

ZTV har till exempel gjort kampsportserien ”Rallarsving”. Män som slåss och kramas, fantastiskt fint. Så här bra tv-reportage om sport – och dess betydelse – kan man göra!

Tänk om nån på samma sätt kunde åka runt i VM-Tyskland och spela boll med supportrar och spelare.

Och dröm om ett dagligt ”Liga Europa” under VM, rappt lett av Tommy Åström, med intressanta gäster och Pelle Blohms intelligenta kommentarer.

Malena Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM