VM-brottare får tio års fängelse

Svensk elitidrottsman smugglade 627 kilo cannabis

SPORTBLADET

Elitbrottaren har tagit flera SM-guld och representerat Sverige i VM.

Nu döms han till tio års fängelse.

För grovt narkotikabrott och samröre med Bandidos.

Under sin aktiva karriär tog elitbrottaren flera SM-medaljer. Han har också tävlat för Sverige i VM. Men hans senaste bedrift är betydligt sämre och nu väntar, enligt Göteborgs-Posten, tio år i fängelse för grovt narkotikabrott för både honom och hans kompanjon.

Nära gränsen

Det var den 25 maj förra året som den spanska polisen beslagtog 627 kilo cannabis, gömda under en last med grönsaker.

Lastbilen stoppades 20 kilometer från gränsen mellan Spanien och Frankrike och ytterligare 60 kilo cannabis hittades i garaget där bilen lastats.

Dagen efter anhölls brottaren och hans kompanjon.

Enligt spansk polis hörde partiet ihop med ett ännu större knarkparti som beslagtogs tidigare i maj och just denna leverans var avsedd för den nordiska marknaden.

Samarbete med dansk

Den före detta elitbrottaren nekade till inblandning i affären, men åklagaren radade upp bevis. Bland annat hade elitbrottaren och hans kompanjon samarbetat med en dansk medborgare som har band till Bandidos.

Kodade samtal

Brottaren ska ha lärt känna mannen i fråga under sin aktiva idrottstid och tullkriminalen har kunnat följa flera möten mellan de båda där stora summor pengar har växlat ägare. Det finns också kodade, avlyssnade samtal dem emellan.

Spansk och dansk polis har samarbetat med den svenska tullkriminalen för att få koll på det nätverk som ligger bakom smugglingen, och de tvekade inte.

Vid en husrannsakan hos brottaren hittades även dopningspreparat.

AnnaMaria Jansson