Psykolog? Nej, tack!

Nicklas Lidström om förslaget: Det finns ingen tid för sådana

SPORTBLADET

Tre Kronor har upplevt flera stora fiaskon, men väljer ändå att inte ta hjälp av en idrottspsykolog i OS.

Spelarna vill inte ha någon.

- Nej, det finns ingen tid för sådana, säger Detroit-backen Nicklas Lidström till Sportbladet.

Foto: GETTY IMAGES
Peter Forsberg och Nicklas Lidström efter VC-fiaskot 2004.

Flera kända idrottspsykologer hävdar att Tre Kronors alla misslyckanden handlar om mentala blockeringar.

I gårdagens Sportbladet sa Åke Fjellström bland annat:

- Självförtroende är en färskvara. Och i ett hopplockat lag blir det ännu viktigare att stärka varje individ. Annars blir det som i VM 2004 när Kanada knockade Foppa och hela laget föll.

Tunga förluster

Nicklas Lidström och Färjestads Jörgen Jönsson är två av spelarna som varit med om alla de tre stora misslyckandena - OS 1998, OS 2002 och World Cup 2004.

- Det är klart att det varit otroligt tunga förluster och visst kan man fundera både en och två gånger över varför vi inte lyckats vara som bäst när det gällt som mest, säger Nicklas Lidström.

Och fortsätter:

- Men jag tror inte att vi åker omkring och tänker på det som varit när vi väl är i Turin. Jag kan bara ju se till mig själv, men tror ändå att de flesta resonerar som jag.

Jörgen Jönsson är av samma uppfattning.

- Jag har själv en gång tagit hjälp av en kille och det blev bra, men OS är en så kort turnering att en idrottspsykolog inte skulle kunna hjälpa oss alla, säger han.

- Vi har alla olika tankar och för att verkligen ha någon hjälp av en psykolog krävs det att han systematiskt pratar med spelare för spelare.

Vi se nytt upplägg

Jörgen Jönsson tror istället att Tre Kronor i Turin måste ha ett lite annorlunda upplägg i grundserien.

- Som det varit har vi bränt allt krut i gruppspelet för att sedan vara ganska trötta när slutspelet börjat. Där får vi nog tänka om. Vi behöver inte köra slut på killar som Foppa och Mats (Sundin) direkt, säger Färjestads lagkapten.

Nicklas Lidström hävdar att det också handlar om rena tillfälligheter att den "gyllene generationen" inte vunnit någonting stort än.

- Det kan låta som en bortförklaring, men vi har verkligen inte haft turen med oss. Jag hoppas att den vänder i Turin. Det här laget har en oerhörd kapacitet, säger Lidas.

Han är en av nyckelspelarna i det lag som ska försöka bärga guld i OS.

Kraven och förväntningarna är skyhöga - igen.

- Den här gången ska vi lyckas, säger Nicklas Lidström.

Bestämt.

Läs också:

Patrik Thornéus