Vem sänder allsvenskan?

Sportbladets Lars Nylin: Vi fotbollsvänner är oroade

SPORTBLADET

Några som på nyåret knappast fick ro att ringa ut det gamla var Svenska Fotbollförbundet. Förhandlingarna om tv-avtalet tycks skötas med smidigheten hos bioaktuella King-Kong.

I går togs ännu några trampa-på-tå-vändor när Lars-Åke Lagrell på en mediahemsida gick till attack mot den tidigare rättighetsägaren Sportfive.

De flesta ligger nog inte sömnlösa. Men faktum är att vi fyra månader innan den allsvenska premiären inte vet hur serien kommer att bevakas i tv. Detsamma gäller damfotbollen, superettan och landslagets hemmamatcher.

Det är något kontinentalt över det hela, men dom där nere är väl åtminstone vana att hålla på så där? 

Nu närmar sig ändå svarens dag. Nästa tisdag är sista dag för svenska tv-konstellationer och andra intressenter att lägga bud.

Kan bli en kul fotbollsgala...

Inte mycket talar i dagsläget för att Sportfive kommer att dra längsta strået. Däremot så kan det mycket väl bli utländska intressen som gör det. IMG, som har Annika Sörenstam bland sina klienter, har gett sig i matchen.

Sedan tidigare fanns schweiziska Kentaro-gruppen där, de sistnämnda hittills mest kända för att ägaren låter Malin Baryard hoppa sina hästar.

Båda namnen borgar för en spektakulär fotbollsgala. Kentaro har Alcazar och Mark Levengood bland sina uppdragsgivare. IMG arbetar med amerikanska Grammy och med Nobel-priset.

Förhoppningsvis blir det även fotbollsmässigt en affär som gör att Lars-Åke Lagrell får flina lika brett som vid det senaste avtalet. Och att vi tittare får skratta med honom.

Men så här veckan innan känns det oroande vad som ska komma ur allt detta långbänkande. Just nu känns det som en smärre vinstlott om vi fotbollsnördar slipper undan med chockhöjda ppv-priser, som det blev i Norge då det förbundet spelade lika högt.

TV4.se brakade ihop då där sändes La Liga (Barcelona-Celta) i december. Man kan tycka det fjuttigt att 50 000 sätter systemet ur spel. Men man kan också läsa det som: wow, ett sånt intresse för spansk fotboll!     

Missa inte Palermo–Juventus på Canal + på lördag. Det är inte långtifrån bara ännu en match då ”Juve” kommer till sin andra hemmaplan, Sicilien.

Golfsvingen kunde vi sluppit, men det var kul att se Henrik Zetterberg tv-mässig i ”Hockeykväll”.

Lars Nylin ([email protected])