”Jag låg och sov och det hördes en smäll”

SPORTBLADET

Den här rapporten skriver jag medan båten seglar i motsatt riktning mot vad jag hade hoppats och trott bara för några timmar sedan. Just nu borde vi kappsegla med full fart mot Melbourne i Australien. Istället har vi revade segel och stävar mot närmaste hamn i Sydafrika för att reparera en hydraulstång till svängkölen som gick av tidigt på onsdagens morgon.

Magnus Woxén.

Vi är inte ett dugg oroliga för att båten ska haverera. Men vi är oerhört besvikna över att tvingas vända tillbaka.

Som vanligt inträffar alla skador mitt i natten. Jag låg och sov när det hördes en liten smäll. De flesta trodde nog att ett skot eller något liknande gått av. Men när vi kollade cylindrarna till svängkölen såg vi att ena hydraulstången i titan var av.

Varför det hände? Vet inte

Att en stång är av betyder inget dramatiskt. Men skulle även den andra gå av så hänger kölen fritt under båten och gungar från sida till sida. I den här grova sjön skulle kölen snart slå sönder skrovet. Och med tanke på vad vi har framför oss med stormar i Södra Oceanen så går det ju inte att chansa. Vi måste kunna lita på att allt håller.

Varför det hände, vet jag faktiskt inte. Men det är inte samma kölproblem som vi hade på första etappen. Det har vi fixat.

Hur lång tid det här reparationsarbetet kommer att ta vet jag inte och ännu är inga beslut tagna om att ge upp etappen mellan Kapstaden och Melbourne. Men ju längre tid som går, desto svårare blir det att hinna ner till Melbourne och sedan vara förberedda för in shore-racet där och nästa start mot Rio de Janeiro.

Annars hade etapp två börjat mycket bra. Vi fick en bra start och när olyckan var framme låg vi tvåa.

Ska vinna Ocean Race

Starten från Kapstaden och att runda Godahoppsudden i lugnt väder var en annorlunda upplevelse. Det blåser nästan alltid där och sjön är alltid grov. Men när vi startade låg havet spegelblankt, med bara en lätt vind. Sedan fick vi mer vind – och mycket mer sjö. Vi hade hela tiden fullt upp med segelbyten och revning. Det var några vanliga dagar på jobbet med andra ord.

Men nu är inget som vanligt. Men samtidigt måste vi kämpa vidare och få båten fixad så snabbt som möjligt så vi kan jaga efter de andra och fortsätta kampen. Men tyvärr får vi räkna med några dygn i hamn och därmed är vi givetvis inte med och slåss om segern på den här etappen.

Men jag lovar att vi kommer igen. Vårt mål är fortfarande att vinna hela Volvo Ocean Race.

Magnus Woxén ([email protected])