Tärnabyhjältens känsla för snö

Mattias Karlsson: …men iblad saknas de större vyerna

SPORTBLADET

Jag vill begrip’. Även om det är mycket de e bar’ å åk över Anja Pärsons åkning. Även om jag är född på 70-talet och därmed själv uppvuxen på skidor – det blev man också på Närkeslätten.

Stig Strand har förmågan att på ett bra sätt förklara och analysera i ord vad som händer och varför det händer i pisten. Tärnabyhjälten formulerar sig enkelt och lugnt – precis som norrlänningar och finlandssvenskar ofta gör så bra i tal och skrift.

SVT-sportens nyhetschef Björn Fagerlind och experten Stig Strand har som kommentatorer blivit lika viktiga för utförsåkningen som en gång Sven ”Plex” Pettersson var. Sedan Pernilla Wibergs dagar hör paret de alpina sändningarna till. Genom sitt samarbete har de förädlat kommenterandet samtidigt sporten och tv har utvecklats – minns dagarna då tävlingarna handlade mycket om skidglasögonen och sändningarna bestod till viss del av att Plex jagade intervjuer samtidigt som han refererade.

I går var det en självklarhet att SVT hade laddat ordentligt med folk på plats. Det är en dryg månad kvar till OS, Anja Pärson mot Janica Kostelic är en av århundradets stora tvekamper hittills och Zagreb har blivit damernas Schladming.

Strand gjorde som vanligt oss uppmärksamma på små detaljer i slalomen och analyserade snön bättre än vad Fröken Smilla skulle ha klarat av. Det enda jag ibland kan sakna av honom är de större vyerna – i går fick jag inget bra svar på Fagerlinds utmärkta fråga om varför Anja alltid har svårt för längre högersvängar och jag hörde ingen bra motivering direkt efter första åket till varför Strand tyckte att hon skulle vara så nöjd med att ha kommit ner som fyra.

Mattias Karlsson