Mötet Bengt-Åke vill stoppa

Planeringsmissen äventyrar OS-uppladdningen: ”Vi måste spela”

Foto: BILDBYRÅN
BETYDELSELÖS MATCH Träningslandskampen mot Schweiz, tre dagar innan OS, är planerad sedan länge. För Tre Kronors del saknar den betydelse - eftersom de flesta som spelar matchen i Lugano inte ens är med i OS-truppen. "Jag har försökt flytta matchen", säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.
SPORTBLADET

OS-genrep mellan Schweiz och Tre Kronor i Lugano.

Men utan 20 av de 23 svenska OS-spelarna.

- Landskampen ligger fel i tiden. Jag har försökt att flytta matchen, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Tre Kronors uppladdning inför OS blir annorlunda.

Laget kommer att ligga på läger i Sundsvall och Schweiz men endast fyra av spelarna, Stefan Liv, Mika Hannula, Jörgen och Kenny Jönsson, finns med i OS.

Landskampen mot Schweiz i Lugano 12 februari är en miss av landslagsledningen.

En felplanering.

"Försökt flytta"

- Vi tog in den matchen i schemat för länge sedan, innan vi fick veta att NHL-proffsen fick vara med i OS. Nu är förutsättningarna annorlunda. Jag har försökt att flytta matchen, men det gick inte. Schweiz har redan sålt biljetter till matchen och sedan finns det sponsorsasvtal och liknande som inte går att bryta. Vi måste spela matchen, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Missar OS-invigningen

För Tre Kronor innebär den betydelselösa matchen mot Schweiz att landslagsledningen och de fyra inhemska OS-spelarna missar OS-invigningen på Stadio Olimpico fredagen den 10 februari.

- Ja, det stämmer. Lite trist. Men nu kan vi inte göra något åt saken. Bara att gilla läget och vi har ju Schweiz i vår VM-grupp senare i vår och det är bra att ha koll på dem redan nu. För Schweiz blir matchen säkert utmärkt - de kan spela med sitt ordinarie OS-lag, förutom målvakter och en utespelare, säger Gustafsson.

Träningsmatchen i den nybyggda ishallen i Lugano innebär även att Tre Kronors lagledning anländer sent till OS-byn, mindre än 48 timmar innan första OS-matchen.

- Dagen efter Schweiz-matchen åker vi till Turin. På vägen dit svänger vi förbi Milano och hämtar upp första lasset med NHL-spelare. Andra hälften av NHL-killar kommer på tisdagen, säger Mats Näslund, Teamleader för Tre Kronor.

Hårda krav

Mats Näslund har satt hårda krav på de svenska NHL-proffsen. Direkt efter sista matchen inför NHL-uppehållet ska de ta första flyg till Europa.

- Ja, de hinner inte åka hem och dammsuga lägenheten. De ska till Turin så fort som möjligt och varje timme är viktig, säger Mats Näslund.

Tre Kronors schema före OS

Tomas Ros