”Damlandslagets kondis är dålig”

SISTA ORDET varje söndag: Tre tyckare om tre heta ämnen

SPORTBLADET

1. SOK säger att damlandslaget i fotboll

är för dåligt tränade – håller du med?

2. Åsa Sandell ska satsa sex månader i USA – tror du Ali vågar möta henne igen?

3. Flera sportchefer i elitserien är utbrända

och ska avgå – är kraven på dem för tuffa?

Paolo Roberto

Ex-proffsboxare, expertkommentator i SVT.

1 Resultaten från testen som gjorts på damlandslagets syreupptagning talar sitt tydliga språk, kondisen är dålig. Ska det bli ett VM-guld så är en av de viktigaste ingredienserna att man orkar i 90 minuter. På med löpdojorna och börja intervallträna ?

2 Jaaa, hur ska hon våga? Hon såg ju livrädd ut när hon nitade Sandell i femte ronden.

När ska någon journalist lära sig vad proffsboxning handlar om. Det räcker inte med att vinna två ronder när fighten är tio. Jag själv vann dom första fyra ronderna mot Armand men fick smörj i resten av fighten och det gjorde inte mej till världsmästare i mellanvikt i media.

3 Kraven ska vara hårda. Om man inte pallar så är det ju bara att sjukskriva sig och lägga sig hemma och suga på tummen.

Jennifer Wegerup

Författare till ”Damelvan” och fotbollsexpert i Sportbladet.

1 Ja, tyvärr. Jag har själv spelat fotboll på hög nivå och i många år sagt att damerna skulle kunna vara bättre tränade. För det behövs ju inga särskilda resurser heller, det är bara att gå ut i skogen och köra tills man spyr. Samma problem har de allsvenska herrlagen när de ska ut i Europa, de håller för lågt tempo och orkar inte. Fotboll är en fysisk sport och kraven måste öka. Tjejer som tycker att det är jobbigt att göra beep-test inför lagkamraterna har fel psyke och bör lägga av.

2 Jadå, Ali vann ju trots allt senast. Dessutom skulle hon kunna hamna i ett konstigt ljus annars. Men på sex månader kan Sandell höja sig betydligt, Ali kommer nog inte att vara lika segerviss den här gången fast säkert lika stor i käften.

3 Kraven på de flesta som håller på med elit-idrott i dag är höga. I rika storklubbar utomlands kan sportcheferna kompenseras med miljon-inkomster men i en elitserieklubb är läget ett annat. Många inom idrotten är dessutom eldsjälar som riskerar att ta på sig för mycket för ”klubbens skull”. Det är svårt att kombinera med ett vettigt privatliv. Det är ingen slump att så få kvinnor, som fortfarande tar mer ansvar hemma, har ledande positioner inom idrotten.

Niklas Wikegård

Före detta hockeytränare, numera expert i tv.

1 En tabell ljuger aldrig. Det gör heller inte några testresultat. Rickard Nilsson vet vad som krävs för att nå toppen, så det är bara att följa hans råd så går det bra.

2 Jag tror inte att Ali är rädd för en retur mot Åsa Sandell. Hon vann ju den första matchen. Men om Åsa får ett par segrar i USA, plus bra tid till att förbereda sig mot Ali har hon möjligheten att göra en riktigt bra match till och med mot Ali.

3 Det kan vara pressande att vara sportchef, men tränarna har det betydligt värre. Det är inga av sportcheferna i toppen av elitserien som tycker att livet är en jämmerdal.