Han ska reta norrmännen

Johan Röjler om sitt nya guldvapen: Det blir en vinge

1 av 2 | Foto: pernilla Whalman
Labben.
SPORTBLADET

Nike stoppade honom från superdräkten.

Nu kan Sportbaldet avslöja att Johan Röjler utmanar sportfabrikantjätten och konkurrenterna med en egen uppfinning - den nya skridskohandsken AeroLabb.

- Jag ska psyka ut norrmännen, säger vårt OS-hopp i skridsko.

Den 19 december avslöjade Sportbladet att Nike stoppar Johan Röjler, 24, från att använda deras nya superdräkt.

Fabrikanten låter endast Norges, Hollands och USA:s landslag använda trikån.

I veckan fick norska landslaget under stort hemlighetsmakeri för första gången träna med den nya superdräkten och i allround-EM nästa helg i Hamar blir det tävlingspremiär.

Men då ska Röjler, som tränar och bor med norska landslaget sen 2004, överraska norrmännen och holländarna med sin nya skriskohandske - AeroLabb.

- Jag har haft funderingar på en handske länge. Nike kom med en till sin dräkt, men den var mer som en vanlig, slimmad fingervante, säger Röjler.

En påse utan fingrar

Tillsammans med sin sponsor Lill-Sport har Röjler nu plockat fram en första version av handsken, som han visar upp för Sportbladet under helgens sprint-SM i Hagaström, Gävle.

Högerhandsken, som man pendlar med, består av en slimmad "påse" helt utan fingrar.

- Man vill ha bort så mycket sömmar som möjligt. Och en fingerhandske ger ju mycket ojämna ytor. Den här blir som en vinge.

Vänsterhandsken, som mestadels ligger på ryggen är vindtät och har tyg med friktion på ovansidan för att den ska ligga fast bättre på ryggen.

- Vi kommer att testa den nu och göra lite förbättringar till en ny version till OS. Den känns bra, men den är ju inte testad i vindtunnel.

Det handlar lika mycket om psykologi.

- Jag ska psyka ut norrmännen.

Uppfinningar som revolutionerat idrottsvärlden

Johan Flinck