Men ingen kanal visar handbollen

Frank Östergren: …och backhopparveckan är vinnare

SPORTBLADET

Sådär 40 direktsända timmar bara i Viasat Sport 1. Lägg till SVT-kanalerna, TV4 och TV4 Plus, Eurosports båda kanaler, Viasats andra två sportkanaler och Canal+ Sport. En sådan här 150 timmars-helg kan väl inte ens Östergren klaga?

Det kan han visst det. För hur jag än tablåletar hittar jag inte kombinationen Sverige+VM-kval+handboll. Medan finsk tv direktsänder Finland–Israel, visar svensk tv noll. Att ”handbollskanalen” avstår begriper jag, där är man inte intresserad av annat än guldfest och tittarsiffor. Men alla andra?

Antar att ni inte såg Europacupen i ishockey i Viasat Sport 1? Då missade ni både en bra tv-produktionen och en bra kommentatorsinsats av Per Forsberg. Vad ni slapp att se var att svensk klubbishockey ligger långt efter Europas andra toppnationer.

Viasats sändningar från allsvenskan i ishockey är en kvalitativ doldis. Vilken skillnad mot VM, där reklam- och säljkraven stör den journalistiska intriktningen. Pauspratet i veckan om Björklövens kris var informativt.

Skillnaden är stor mot Sportexpressens sändningar från samma liga. Där står det stämplat ”lågbudget” över produktionen. Samma reflektion görs vid jämförelsen mellan Sportexpressen och 24 när det gäller handbollens elitserie.

Överlägsen vinnare i tv-sportveckan är avslutningen på tysk-österrikiska backhopparveckan. Allt avgörs i sista hoppet och NRK:s Arne Scheie talar tungomål om att han aldrig sett något liknande. Han som till och med sett mer backhoppning än ”Plex”.

FA-cupen, tre matcher i går, två i dag. Tack! Men varför en massa studiosnack om svensk fotboll? Vad har det med FA-cupen att göra?

Christer Ulfbåge jobbar dubbelt i 24. Först alpint, sedan skidskytte. Båda jobben gör han off-tube. Att SVT inte har råd att låta vår bäste vintersportkommentator vara på plats är ett fattigdomsbevis. Att han dessutom måste göra två sporter är ett bevis på SVT-sportens kommentatorsfattigdom.

Förra året snooker, får dart sitt Eurosport-genombrott i år?

”Åker man bra i Ryssland är man i form, så är det bara”. Säger Jonas Karlsson när skiddamerna kör världscup i Estland. Jaha...

Frank Östergren