Alla väntar på OS - utom Turinborna

Alberto Tomba: Det hotar spelen

1 av 4 | Foto: AP
Här på isstadion i Turin kommer Tre Kronor förhoppningsvis att spela OS-final.
SPORTBLADET

Byggen står halvfärdiga, hälften av biljetterna är osålda och lokalbefolkningen är ointresserad.

Med bara en månad kvar är läget inför OS i Turin dystert.

- Det värsta är den bristande entusiasmen, säger Gazzetta dello Sports Gianni Merlo.

Lyftkranar och grävmaskiner kantar fortfarande Turins gator där snötäcket däremot är föga imponerande. OS är bara en månad bort men mycket arbete återstår. Medan byggarna kämpar mot klockan oroas arrangörerna över det låga intresset för mästerskapen. Av de runt en miljon biljetterna har bara 585 000 sålts. OS-arrangören Toroc har som målsättning att sälja minst 850 000 biljetter.

- Men försäljningen fortsätter enligt planerna, vi kommer att sälja mycket i slutfasen, hävdar Torocs Cesare Vaciago.

Av de hittills sålda biljetterna har bara 40 procent köpts av allmänheten och resten av sponsorer och olika förbund. Issporterna är de som lockar flest åskådare. Herrarnas final i ishockeyn är redan utsåld. Konståkningen och skridskon är de grenar som sålt bästa av alla.

Skeleton är dött

- Det ser sämst ut för sporter som bob och skeleton, säger Gianni Merlo på Gazzetta dello Sport.

Han är främste OS-skribent på Italiens största sporttidning och tror att många italienare köper biljetter "i sista minuten".

- Vi är sådana, vi planerar inte ett halvår i förväg. Dessutom är det skillnad på det här mästerskapet mot Salt Lake City och Nagano. Det låg så långt bort att folk var tvungna att boka flyg och hotell och köpa resor i tid, säger Merlo.

Han tror att många från närliggande länder kommer att åka till Turin med kort varsel.

- Stora skidnationer som Schweiz och Österrike och även Tyskland och Frankrike ligger så nära. Folk kan åka nattbuss och köpa biljetter samma dag. Det ser alltid ut så när det är ett mästerskap i södra Europa där avstånden är korta.

Trafiken ett problem

Trafiken är ett annat av de problem som arrangörerna brottas med. Turin, med sina 900 000 invånare, är ingen liten bergsby utan har även i vanliga fall problem med trafikstockning. Många fruktar också långa köer på grund av säkerhetskontroller. Italiens inrikesministerium håller i säkerheten och ser både terrorister och anarkistgrupper som ett hot.

Tomba bär facklan

Den gamle italienske skidkungen Alberto Tomba spås bli den som bär facklan sista biten på Olympiastadion. Han är liksom de flesta mest oroad över det svala OS-intresset från italienarna i allmänhet och Turinborna i synnerhet.

- Det hotar spelen, sa han nyligen.

Gazzettas Gianni Merlo håller med.

- Avsaknaden av entusiasm är helt klart det värsta problemet. Turinborna är inte så passionerade, säger Merlo.

Det kommer att bli långa köer och militär bevakar staden

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM