För många människor är OS ett fåfängt bländverk och slöseri

SPORTBLADET

Va?

Är det vinter-OS i Turin om 31 dagar?

Trots Giorgio Roccas framfart, vilar radioskugga över Turin.

Alla bara talar om Juventus.

Turin-OS organisationskommitté är lika hurtig som alla andra som föregått dem i andra OS, i andra länder.

Varje dag skickar de ut upphetsade pressmeddelanden om att OS-facklan nu har nått Matera - intresseklubben antecknar - att fler än någonsin har besökt deras hemsida och att det är bäst att skynda sig att köpa biljetter, för snart är de slut.

Det är inte lätt att intressera journalister för ett evenemang som ännu inte har startat. Men Turin-OS organisatörer har lyckats ovanligt dåligt.

Radioskuggan vilar tung över evenemanget. Det har gått så långt att de anställda på RAI i staden klagar på att det statliga TV-bolaget behandlar OS som om det var vilket liten rutinturnering som helst.

"Man undrar just om intresset skulle ha varit lika lågt, om OS hölls i en annan stad eller om det gällde andra sporter som RAI:s ledning är mer intresserad av", slutar den upprörda kommunikén från personalen i Turin.

En lättnadens suck

Sist man hörde något, var när Italiens äldste tonåring, sångaren och låtskrivaren Claudio Baglioni, presenterade OS-hymnen i en av de nybyggda arenorna i staden. Den heter Va.

Det betyder alltså inte "Va?", utan "Sätt igång".

Baglioni vrålade så mycket som hans otaliga ansiktslyft tillåter och fick hjälp av ett hav av stråkar och en stor barnkör. Inte ett öga torrt.

Va blir säkert en hit.

Organisatörerna måste ha pustat ut. Äntligen en händelse som gjorde sig på tv. Ännu bättre att Baglioni gjorde det gratis. Kommittén har nämligen inte ett nickel kvar.

Regeringen har haft problem att hålla EU-måtten för statens budget. Därför skar finansministern helt nyligen bort drygt 600 miljoner kronor som var ämnade till OS-organisationen.

Följden är att de arma organisatörerna nu letar med ljus och lykta efter någon som kan rycka in och rädda dem, innan de blir tvungna att ställa in betalningarna. Lösningen verkar bli att Turins kommun tar på sig underskottet. I utbyte får de sälja delar av OS-byn när de olympiska spelen är över.

Sådana transaktioner är alltid lite känsliga. Särskilt i en industristad som långsamt är på väg ut ur en djup strukturkris.

Turin är Italiens Detroit och Fiat har de senaste åren avskedat tusentals arbetare. För mängder av "torinesi" är OS ett fåfängt bländverk och slöseri med allmänna medel.

- Esageröma nen, säger de och det är både ett uttryck och en livshållning.

En underbar stad

Nu ska vi inte överdriva. Men organisatörerna hoppas att all den publicitet som Turin kommer att få, ska leda till ökad turism och kanske till och med utländska investeringar.

Medaljerna ska delas ut på stadens vackraste piazza, som kommer att ses av miljarder tv-tittare från New York till Katmandu.

OS-generalen uppmanar därför stadens invånare att ta tillfället i akt att visa vilken underbar stad Turin faktiskt är och hur trevliga och välkomnande Turinborna kan vara.

Om de bara vill. Om de lägger bort den där sura, snipiga minen som de är kända för.

"I torinesi" har inte precis rykte om sig att vara några charmknuttar. Och Turin är den enda italienska stad jag har varit i, där gatorna löper jämnt och parallellt och där gathörnen utgör räta vinklar.

Vackert, men lite fyrkantigt. Arkitekturen avspeglar invånarnas mentalitet. Faktum är att OS slogan känns lite krystad.

"Här lever passionen!" I Italiens kallaste stad.

Ännu lyser den med sin frånvaro (passionen alltså).

Det är så att Italiens stora guldhopp Giorgio Rocca blir förbannad.

- Varför är det ingen som snackar om det som är viktigt? Sporten alltså! undrar han.

Glöden kommer nog, bara OS sätter igång och Italien börjar ta lite medaljer.

Men så här långt handlar de sportsliga rapporterna från Turin mest om Juventus, den livs levande vinnarmaskinen. Och så kommer det att vara i minst 31 dagar till.

Kristina Kappelin ([email protected])