Två av Sveriges BÄSTA pennor i OS-duell

SPORTBLADET

Rond 1: Sverige tycks ha medaljchans i sprint, men i de gamla klassiska distanserna är skidlandslaget allt annat än favoriter. Ärligt talat, känns ett sprintguld lika stort som ett i tremilen eller femmilen?

Wennerholm: – Sprint mot längdåkning är som att jämföra innebandy och ishockey. Sprint är för dem som blivit över. Skidåkningen håller på att spåra ur och bli som simningen. Grenarna bara staplas på varandra. Nu väntar jag bara på att man ska börja åka baklänges också. Nej, tacka vet jag en femmil med rimfrost i skägget, som på Wassbergs och Mietos tid. Det var skidåkare, det.

Anrell: – Du är fånig. I så fall skulle det vara larvigt med att en del löpare var bättre på 100 meter och en del på maraton. Det är olika sätt att träna, olika sätt att bygga muskler, olika sätt att ha muskler. Carl Lewis som maratonlöpare skulle varit en skämt. Ungefär som om Stefan Holm skulle varit spjutkastare... gosh.

Wennerholm: Äh. Det går inte att jämföra längdskidor med friidrott. Där handlar det om utpräglade specialister. Jag tycker att det blivit en grenhysteri och anar någon svensk påtryckningsgrupp bakom införandet av sprintsträckorna, då vi inte kan vinna gamla hederliga femmilar längre.

Anrell: – Jag anar att norrmännen vinner även sprint i OS.

Rond 2: Foppa är ur form, fotknölarna skaver" Vågar Bengt-Åke bänka Foppa om han är kass i OS? Och - borde han göra det om så är fallet?

Anrell: - Bengt-Åke vågar inte bänka Foppa. Herregud, hur skulle det se ut med en nationalhelgon som behandlas som en vanlig dödlig. Bengt-Åke vågar bänka Micke Nylander och inte många fler. Ska Tre kronor ha en chans i OS måste han coacha som en Hardy Nilsson på speed.

Wennerholm: – Självklart vågar Bengt-Åke bänka en Foppa ur form, men det lär aldrig bli aktuellt, som Foppa spelat hittills den här säsongen. Han är obänkbar i den form han är nu. Däremot var han väl ett gränsfall i World Cup. Jag har aldrig sett honom så ur form i ett landslag, men då hade han en sommar utan träning efter magoperationen + problem med fotknölarna. Men den enda knöl vi svenskar kommer att ha problem med i OS är nog du, Lasse. He, he.

Anrell: - Det hoppas jag. För fler hejarklacksledare lär inte behövas under OS. Där är det redan trångt, om du förstår jag vad jag menar" Jag tror att Bengt-Åke kommer att behöva bänka fler mätta divor, och framförallt stjärnor som är ur form. Det har fler landslagscoacher misslyckats med före Bengt-Åke. Det är därför Tre Kronor gjort fiasko efter fiasko.

Wennerholm: - Håller absolut inte med. Felet vi gjort tidigare är att alltför stor energi lagts på det helt betydelselösa gruppspelet. Så sent i måndagens Hockeykväll satt Jihde och Wikegård och njöt av Sveriges match mot Kanada i Salt Lake City. Det är just sånt Tre Kronor inte ska titta på inför OS. Den matchen betydde inte ett smack. Det var Kanada som åkte hem med OS-guldet. Sverige med skammen pöver att ha förlorat mot Vitryssland. Det är d e n matchen som ska vevas inför VM.

Rond 3: Janica Kostelic vinner när hon åker" Så såg det ut i VM sist. Vad talar nu för att Anja Pärson verkligen kan vinna över Kostelic i OS?

Anrell: - Kostelic var ju grym som psykade alla andra i helgen genom att åka som en gudinna, trots att hon åkte utan både stav och handske. Hon gick i mål med blodig hand - snacka om att visa att man är beredd att offra allt för en seger.

Wennerholm: - Håller med om att Kostelic är grym då det gäller. Och att det är oroande att Anja tog VM-guld i de två grenar som Kostelic inte ställde upp i. Men ingen vinner fem alpina grenar i ett OS. Det är snudd på omöjligt. Så det blir minst ett OS-guld till Anja. Hon är trots allt storfavorit i storslalom, som är Kostelics svagaste gren.

Anrell: - Jag hoppas du har rätt, men för varje gång jag läser att ett misslyckande för Anja eller en lyckad tävling för nån annan svensk är det bästa som kan hända Anja blir jag vansinnig. Det är ju nonsens. Anja behöver segrar för att sätta sig i respekt - både hos sig själv och motståndarna.

Wennerholm: - Alpint har alltid haft lite "prinsessan på ärten" över sig. En av få sporter där det alltid ansetts väldigt jobbigt att vara stjärna om man är svensk. Men självklart är det bättre att vinna än att åka ur. Att påstå något annat är löjligt. Men jag tror Anja tar sitt OS-guld ändå, då konkurrensen inte är så tuff. Det var tydligt i fjol då Pärson/Kostelic delade på alla fem VM-medaljer. Det kan bli ännu tydligare i OS.

Sportbladet ([email protected])