”Matti skrattade och grät när han såg den”

Så reagerade Nykänen på filmen om hans skandalfyllda liv

1 av 6 | Foto: SOLAR FILMS
Matti i filmen.
SPORTBLADET

Flest löpsedlar av alla i Finland.

Många om otroliga bragder i backen. Än fler om skandalerna.

Matti Nykänens liv sammanfattas nu på filmduken.

På fredag är det premiär för filmen om Matti Nykänens liv - "Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa", på svenska "Matti - livet är människans bästa tid".

Trots att filmatiseringen ger en osminkad bild av Nykänens vilda leverne sägs han vara väldigt nöjd.

-Matti skrattade och grät. Han var rörd och imponerad när han sett smygpremiären, säger regissören Aleksi Mäkelä till finska medier.

Som 18-åring flög Nykänen till VM-guld och tog en plats i det finska folkets hjärtan. Där har han stannat, trots att det efter karriären handlat helt om skandaler.

Spritproblem

Nykänen har supit bort sitt liv. Spritproblemen har lett till flera kraschade äktenskap och fängelsedomar för misshandel. Han har varit med i porrfilmer, arbetat som strippa och försökt sig på en sångkarriär. Men vid sidan om backen verkar Nykänen inte kunna lyckas.

"Vill bli svensk"

Den fallne backhopparhjälten har också gjort sig känd för ständiga uttalanden som "mina chanser är femtio-sextio" och "jag vill bli svensk medborgare och flytta till Köpenhamn".

Det som allt mer liknat en dålig film har alltså blivit - film.

"Ger en felaktig bild"

En film som har väckt intresse hos hela det finska folket, fått filmexperter att applådera och Nykänen att fälla tårar. Men alla är inte lika nöjda. Nykänens nuvarande fru tänker inte ens se filmen eftersom hon tycker att den ger en felaktig bild av henne.

- Jag har tagit hand om tre barn, jobbat och tjänat pengar i hela mitt liv. Jag har inte bara supit med Matti, har hon sagt till finska medier.

Filmen om Nykänen:

Jill Wegerup, AnnaMaria Jansson