Zäta: Jag ska till OS för att ta guld

Henrik Zetterberg om guldsmak, Vitryssland och sin tredubblade lön

Foto: Lasse Allard
”Nej, jag har faktiskt inte fått några böter än. Men jag håller mig till hastighetsbegränsningarna…”, säger Zäta angående sitt senaste inköp, en BMW X5.
SPORTBLADET

DETROIT

Han var med om Vitryssland.

Men han vägrar att titta bakåt.

För Henrik Zetterberg handlar OS ­i Turin bara om en sak.

Den stora revanschen.

– Jag åker dit för att ta OS-guld. Och jag tror vi har ett lag som kan göra det, säger Zäta.

Henrik Zetterberg, 25, var nästan en lika stor skräll i OS-truppen till Salt Lake City 2002, som Mika Hannula var det 2006.

Men OS-debuten fick inget lyckligt slut.

Den då 21-åriga Zäta vandrade ut från OS i Salt Lake City som en av många förlorare, efter ett av svensk hockeys värsta nederlag någonsin.

Då var han fortfarande kvar i Timrå, men draftad av ett Detroit som drällde av storstjärnor och blev Stanley Cup-mästare några månader efter Sveriges fall mot vitryssarna.

Fyra år senare är Henrik Zetterberg både stjärna i Detroit och en av de spelare som ska upprätta Tre Kronors förlorade heder.

När han ska rabbla upp sina fem största svenska medaljhopp, tvekar han inte en sekund.

Tre Kronor hamnar överst på listan, före namn som Anja Pärson, alla curlingdamer och skidskytten Anna Carin Olofsson.

Varför, Zäta?

– Därför att jag tror att vi har en bra chans att vinna. Det är klart jag ska åka dit för att ta guld. Någon annan inställning kan man inte ha.

Men om någon säger Vitryssland?

– Då är det förståeligt. Men det är historia. Och de är faktiskt inte med den här gången, så det kan inte hända igen.

Men det finns många starka lag i OS. Vilka är dina favoriter på papperet?

– Kanada , Tjeckien och Sverige. Det är de tre bästa lagen. Men vi kan slå alla.

Roligt med Foppa och Sudden

Vilket är ditt starkaste OS-minne, bortsett från ditt eget OS i Salt Lake City?

– Det var 1994, då Tommy Salo räddade Paul Kariyas straff. Det var då det avgjordes, det är därför jag kommer ihåg det mest. Men jag såg inte straffläggningen på tv. Vi satt i bilen och var på väg hem från någon cup vi hade spelat. Därför såg jag aldrig Foppas straff. Men det är självklart också en klassiker, men starkaste minnet är Salos räddning. Det var då guldet blev klart.

Nu pratas det om en kedja med dig, Peter Forsberg och Markus Näslund?

– Ja, det vore roligt om det blev så. Både Peter och Markus har haft riktigt bra säsonger. Jag tror att det kan funka bra.

Men det gjorde det inte för er tre i World Cup?

– Det är klart att vi alla hoppades att det skulle gå bättre, men nu gjorde inte det. Jag vet inte varför, men samtidigt kan det vara en fördel. Förväntningarna lär ju inte vara så stora på oss.

Ni är fyra OS-svenskar i Detroit, men Nicklas Kronwall är fortfarande ett frågetecken. Hur är det med honom?

– Han ser bra ut på träningarna och jag skulle väl gissa att han kan börja spela om en vecka eller två. Men han måste spela och spela bra, annars tror jag inte klubben släpper honom till OS.

Blev du förvånad att Holmström inte kom med?

– Ja, lite grann. Han har haft en bra säsong i Detroit. Visst är de lite konstigt. men så är det. Laget är ju uttaget, så det är ingen idé att rota i det där.

Var han besviken?

– Det tror jag nog. Det är man väl om man villl vara med i ett OS.

Var det något namn som förvånade dig?

– Mika Hannula. Jag visste inte att han varit så bra, men tydligen har han varit bra i elitserien och landslaget. Det är kul för honom. Jag minns själv hur det var att bli uttagen förra gången. Det är bara att gratulera.

Vad har du får favoritsport i OS – förutom hockeyn?

– Alpin skidåkning. Slalom och storslalom vore kul om man fick en chans att titta på. Men jag har redan varit inne och tittat på schemat de lediga dagarna och då är det inte de grenarna. Så det blir tv:n.

”Jonte” underskattad

Vem tycker du är den mest underskattade svensken i NHL?

– Jonathan Hedström. Jag tycker han gör ett väldigt bra jobb. Spelar nästan tjugo minuter per match. Han och Samme (Samuel Påhlsson) är bra på att döda utvisningar box play. Jag tycker Jonte är underskattad.

Nästan alla NHL-spelare fick sänkt lön den här säsongen. Du tredubblade din. Vad gör du med pengarna? Är du Spara eller Slösa?

– Det är spara. Det är lite utgifter då och då, men man måste spara lite också. Men hade jag velat så hade det nog gått att göra av med alla pengar också.

Du har köpt en riktigt monster till bil, en BMW M5, i ett land där man får köra max 100 på motorvägarna. Det luktar fortkörningsböter lång väg?

– Nej, jag har faktiskt inte fått några böter än. Men jag håller mig till hastighetsbegränsningarna. Hrrrm.

Men du verkar gilla snabba bilar, båtar och skotrar?

– Ja, jag tycker kul med sådana saker. Jag gillar att hålla på med det på fritiden.

Men det blir inte så mycket fritid den närmaste tiden. Zäta och hans Detroit spelar sista hemmamatchen den 12 februari. Den 14:e landar de i Turin, en dag före premiärmatchen mot Kazakstan.

– Det blir lite tight och om jag hade fått bestämma själv hade man väl lagt in åtminstone en ledig dag.

Men får han åka hem med ett OS-guld kan han nog flyga hur länge som helst.

Fakta/Henrik Zetterberg