Ta dig i brasan, Jonas Karlsson

Anrells attack mot nya sura SVT-sporten: OS blir en fest

SPORTBLADET

Jag noterade att statstelevisionens nya sportkrönikör gör sitt för att höja temperaturen inför det OS som SVT tänker sända dygnet runt ifrån.

Sverige tar - noll guld, säger Jonas Karlsson.

Ta dig i brasan, Karlsson, säger jag. Det där begriper du inte. Sverige tar två guld - minst.

Det tillhör upplägget för en färsk krönikör att profilera sig.

En del gör det genom att säga att Sverige tar 20 guld.

En annan kan göra det genom att kräva att vinter-OS ska läggas ner.

En tredje, alltså, genom att sticka ut sin värmländska nos och säga att Sverige suger som vintersportnation och att tv-sportens sändningar kommer att resultera i en enda lång meningslös gäspning.

Tack för kaffet, Karlsson.

Gå och lägg dig.

Vi borde kanske rent av ställa in Sportbladet under OS? SVT borde kanske skicka hem sina 70 reportrar och fotografer? Vem bryr sig om en massa misslyckanden och en eller annan poängplats?

Men Karlsson har dessbättre fel.

Allt annat än guld är misslyckat

Jag ska nu som erfaren man i staten och krönikör med tre vinter-OS bakom mig i all enkelhet förklara varför:

Vi går in i OS 2006 med åtminstone en alldeles briljant och klockren guldfavorit. Anja Pärson bör ta två guld alldeles själv. Allt annat än ett guld och ett silver är ett misslyckande. Så bra är Anja.

Storslalom, där hon har störst chans, är dessutom ingen chansgren. I storslalom kommer hon att vinna guld.

Sorry, Karlsson, där har du fel.

Oddsen för att Anja ska få igång sina skidor i fartgrenarna är dessutom hyfsade. Det är en månad kvar av preparationer. Men de där fem gulden som Anja pratade om tidigare - de kan vi nog glömma.

Många medaljer i sprint

Sverige tar minst ett guld till. Björn Lind spurtade så att han såg ut som världens bästa skidåkare i helgen. Och eftersom sprint bara är en enda lång spurt tar han självklart medalj. Förmodligen guld. Vi tar dessutom ett par ytterligare medaljer i sprint.

Anna Carin Olofsson har visat att vi fått fram en ny världsstjärna i skidskytte. Hon har vunnit seger på seger och skjuter numera nästan lika bra som Magdalena Forsberg. Ännu vet vi inte om psyket håller men Anna Carin har lagt sig i en mycket målmedveten hårdsatsning utan kontakter med alltför många störande element - såna som jag - och det ser mycket intressant ut inför Turin.

Anna Carin tar ett guld.

Sorry, Karlsson, där har du fel.

Tre Kronor går till final

Hockeykillarna i Tre Kronor kommer inte att göra bort sig en gång till. Jag tror att de den här gången kommer att gå in i turneringen och veta att medaljstriden inte avgörs i gruppspelet, de kommer att veta att talang och snällhet leder långt men inte ända fram, de kommer att veta att det är i kvartsfinalerna som de ska vara färdiga som lag.

Jag tror verkligen de kommer att vara det. Bengt-Åke kan uppfattas som snäll, men han har den där NHL-vanan som de andra coacherna som gjort fiasko på fiasko saknat. Hårde Hardy var en mes, Kent Forsberg hade inte tillräcklig auktoritet.

Jag tror verkligen på att Tre Kronor tar sig till final.

Det blir det största som hänt svensk hockey sen finalplatsen i Canada cup. Tre Kronor kan mycket väl vinna.

Sorry, Karlsson, där har du fel.

Dags att inse - OS blir roligt

Med andra ord: det är dags att sluta gnälla och sura och säga att "Bu, Sverige är så dåliga och norrmännen är alldeles för bra". Det är dags att inse att OS kommer att bli riktigt roligt. Både för tittarna och för oss som ska vara där och jobba.

Det är dags att börja räkna medaljchanser. Och de är faktiskt riktigt många, Karlsson.

???

Sen läste jag ju också Kristina Kappelins OS-rapport i går i Sportbladet och det var nästan med tårar i ögonen jag insåg att en av de största gjort årets OS-låt. Claudio Baglioni. Vilken kille. Mannen som en gång gjorde "Strada facendo" kan inte misslyckas. Mmmm" jag känner redan OS-febern.

Lasse Anrell