Engstrand håller även anno 2006

SPORTBLADET

Det var något världsvant över honom. Något med den sobra Burberryrocken och hållningen då han makade sig in i det pyttelilla sportflygplanet. Men framförallt imponerade att han seriöst studerade sportstatistiken. I Helsingin Sanomat!

Tommy Engstrand kändes mäktig kvällen då vi reste hem från en veteranturnering i tennis på Åland. Jag behövde inte fråga om han hade fått den djupintervju med Björn Borg som jag nobbats.

Kanske spelar det minnet in när jag påstår att Tommy Engstrand fortfarande är bra. Att det är resursslöseri av Viasat att som i kväll placera honom i Viasat Sport 3 (Lyon–Marseille). För en match som i bästa fall ses av Roger Magnusson och Simon Banks pc.

Ni andra tycks inte hålla med. För att uttrycka det milt. Efter att jag listat Eng­strand som ”Årets tv-kommentator” rann protestmejl in. Kollegor har undrat om jag tappat den sista skrufven. I går var det bror duktig Dagens Nyheter som lustmördade 66-åringen för dennes ofokuserade, medges, insats under Luton–Arsenal i helgen.

Men jag är envis. Engstrand är även anno 2006 ofta lysande. I synnerhet när han som i kväll får vara en påläst vän i den ensamma Ligue 1-natten.

Hans problem är en låg lägstanivå. När det stormar av intryck i moderna matcher håller det inte att klänga fast vid manus. Då krävs aspekter som improvisation, tajming och känsla för den nya fotbollen.

Det händer att dagens Engstrand floppar i de lägena. Men när han är bra är han fortfarande i topp. Tro mig.

Mitt första intryck av SVT:s nye krönikör Jonas Karlsson blev oväntat nervöst. Och hans gårdagsprofetia att Sverige inte tar något OS-guld alls var bara hälften så provokativt som avsett. Men Karlsson är verbal, kunnig, mångsidig. Med eget utrymme – nu intervjuades han av Mats Nyström – kommer detta att bli det EPO-tillskott som SVT-sporten behöver inför det maffiga sportåret 2006.

Lars Nylin

ARTIKELN HANDLAR OM