Starkt genrep av damkronorna

Femetta mot Finland

SPORTBLADET

Det ser lovande ut för damkronorna, ett av Sveriges största medaljhopp i OS.

Många tror att striden om bronset står mellan Sverige och Finland. Men på onsdagen gjorde de svenska hockeytjejerna det bästa intrycket med en 5-1 seger inför en storpublik på 2542 åskådare i Umeå.

– OS-uppladdningen har varit bra. Vi har blivit mycket bättre på att skapa riktiga anfall, nu för vi spelet mot Finland i varje match, det gjorde vi inte för två år sedan, säger förbundskapten Peter Elander.

Av tre matcher mot Finland under de senaste dagarna har svenskorna vunnit två. Det blev segrar i Timrå och Umeå, men förlust i Sollefteå.

I Umeå var damkronorna klart bättre, hade det mesta och det bästa av spelet. Efter halva matchen ledde svenskorna med 4-1. De finländska lejoninnorna förmådde inte att komma tillbaka och besökte dessutom botbänken alltför ofta.

Nyckelmatch

Assisterande lagkaptenen Maria Rooth satte två mål och var svenskornas härförare.

– Det har varit bra matcher mot Finland, vi är väldigt jämna. Tredje matchen är alltid tung, inställningen fäller ofta avgörandet. I dag var vi taggade och hade mer ork, säger Rooth.

Målet för svenskorna under OS i Italien är medalj och valören är sannolikt brons i så fall, precis som för fyra år sedan i Salt Lake City. Det flesta räknar med att Kanada och USA ska slåss om guld och silver.

Maria Rooth och hennes lagkamrater är väl medvetna om att nyckelmatchen i OS är den första mot Ryssland den 11 februari.

– Den absolut viktigaste matchen på hela turneringen, vinner vi inte den så går vi knappast vidare.

Sverige spelar i samma grupp som Ryssland, Kanada och Italien. Realismen pekar på förlust mot Kanada. Vinst mot Ryssland och Italien ger semifinal och medaljchans.

Maria Rooth räds inte Italien och ett förväntat tryck från hemmapubliken.

– Vi är så pass mycket bättre, så det ska gå vägen.

Förbundkaptenen Peter Elander är lite försiktigare vad det gäller Italien.

– Jag har sett så mycket hockey att jag vet att pucken kan studsa fel.

Ryskorna lär spela defensivt mot Sverige och satsa på kontringar.

– Vi måste föra spelet, vi får inte släppa till så många chanser och inte ta så många klumpiga utvisningar.

Utvisningar

Sverige har inte råd att ha stjärnspelarna Erika Holst och Maria Rooth på isen i allt för många numerära underlägen.

– De behövs i fem mot fem-spelet om det ska bli några mål framåt.

Peter Elander vill ha ytterligare träningsmatcher i OS-uppladdningen. En match i Turin mot Schweiz är spikad den 7 februari. Eventuellt blir det också en kamp mot Kanada den 3 februari i Turin.

– Schweiz möter vi för att vi ska träna på att föra spelet. Kanada för att vi måste få mera fart, stresstålighet och internationellt tempo i kroppen.

TT