Hylands skapelse börjar vittra sönder

Frank Östergren: Formen har blivit viktigast

SPORTBLADET

Arne Hegerfors fick vänta många år på att få kommentera. Sex timmars förberedelser var minitiden för Lasse Kinch på radiosportentiden.

Nu gäller ”Lex Petter”, det vill säga så mycket som möjligt åt alla och det samtidigt.

”Först hörs Petter Johansson i sportradion och någon timme senare kommentar han i Canal+. Läste han in matchen i taxin?”

Citatet är är från ett uppgivet läsarmejl och jag kan bara sucka med. Att jobba åt så många kanaler samtidigt ger ingen trovärdighet, ett legoknektande för den som för stunden betalar bäst.

Rapporter infrån Radiosporten talar om ett annat slags förfall. Formen har blivit viktast. På morgonmötena får en jingel beröm, medan faktafel rakt i etern inte är något att bry sig om. Stämmer det är Lennart Hylands skapelse på väg att vittra sönder.

Tror jag får omvärdera Jonas Karlsson, SVT:s nye krönikör. Redan innan ”Sportspegeln”-debuten på söndag tjuvstartar han med ”Sverige tar noll guld i vinter-OS”. Äntligen någon som vågar säga sanningen om standarden på svensk vintersport.

Skidskytte, vilken härlig tv-sport. Det en gång så svårförklarliga är numera lättföljd dramatik. Detta tack vare att sporten och tv gemensamt utvecklat grenen, utan att det sportsliga tvingats underordna sig. Ni som såg herrstafetten i Ruhpolding håller med.

EM-skridsko i helgen i Hamar. Trots svenska medaljchanser blir det väl inte mer än stillbilder i ”Sportnytt”. Så det får blir NRK, det är ju också VM i skidflygning. NRK, som lördag och söndag hela eftermiddagen sportsänder i två kanaler. Kan ni tänka er SVT...

Det där med?/b> tv-avtal är svårt. Än än gång har DN vilselett sina läsare genom att påstå att Norge har en tv-kanal som tack vare avtalet där höjt priset. Kanalen är inte ens inblandad i avtalet, men det gäller ju att låtsas intiterad så att man blir klappad på ryggen av Lars-Åke Lagrell. Det verkar vara viktigare än korrekt läsarinformation.

Euroleague i basket, lagen och spelarna är mestadels obekanta, men Magnus Dahlborn och Per Stürmer har som vanligt ett trivsamt förklarande samarbete i Viasat Sport 3. Uleb Cup i Eurosport 2 på tisdagar, nej, det är ingen konkurrens.

Har ni möjlighet så kolla Serie B-matcherna i Eurosport 2. De görs av Dave Farrar, näst intill urtypen av den korrekte engelske kommentatorn. När afrikanska mästerskapen börjar är det han som gör matcherna vi ser i Eurosport 2. Mycket nöje!

Frank Östergren