Nike Bent tvåa idag

Kostelic vann störtloppet – Anja körde ur

Foto: Reuters
Sexa i går - tvåa i dag Nike Bent slog till med karriärens första pallplats i världscupen i Österrikiska Bad Kleinkirchheim i dag.
SPORTBLADET

Hon är van att leva i skuggan av Anja Pärson.

Nu är hon Sveriges senaste OS-hopp.

På lördagen tog Nike Bent, 24, sin första pallplats i världscupkarriären – en andraplats i störtloppet i Bad Kleinkirchheim.

– Om jag visste förklaringen hade jag gjort så här för länge sen, säger hon till TT.

Redan i fredags, när Anja Pärson vann störtloppet i österrikiska Bad Kleinkirchheim, visade Bent att kapaciteten finns där. Hon slutade sexa, tog sin främsta placering i karriären och visade att hon är ett namn för Turin.

Sjätteplatsen var ändå bara början.

Andraplatsen blev fortsättningen som lovar så mycket mer.

– Överraskad? Ja, det är jag faktiskt. Att det skulle gå så här bra hade jag verkligen inte räknat med, säger Bent, som före helgen inte hade fått klartecken för sitt OS-deltagande.

– Det känns verkligen fantastiskt. Ofattbart.

Men ändå verklighet.

Närmat sig eliten

När Bent stod där i målfållan på lördagseftermiddagen var det bara en åkare runt omkring henne som hade varit snabbare – världscupledaren Janica Kostelic. Kroatiskan var bara 17 hundradelar bättre, och hade det inte varit för ett par småmissar mot slutet hade Bent kunnat stå där allra överst. Före Kostelic, högst upp i strålkastarskenet.

Andraplatsen var ändå tillräcklig.

– Jag är supernöjd, det känns helt fantastiskt. Även om jag hade ett par småmissar så var det verkligen ett bra åk nästan helt och hållet.

Varför genombrottet kommer nu, vid 24 års ålder, har Bent inget svar på. Hon har länge varit en talang, men hon har också fått vänja sig med att alltid vara steget efter jämnåriga Anja Pärson.

Nu har Bent närmat sig. Hon har närmat sig Pärson och övriga världseliten, och hon har fått kvittot hon väntat på.

– Jag har jobbat målmedvetet för att bli så bra som möjligt, och det här var verkligen skönt, säger hon efter det lopp där Pärson körde ur och Jessica Lindell-Vikarby blev näst bästa svenska på en sjundeplats.

– Visst har det varit frustrerande ibland när genombrottet inte har kommit, men samtidigt har jag hela tiden känt att det finns där. Och nu är jag glad att det trots allt har dröjt så länge, ibland kan det vara bra att få utvecklas i lugn och ro.

Mental kick

Fram till helgens störtlopp i Bad Kleinkirchheim hade Bent som bäst varit nia i världscupen, i störtloppet i Lake Louise den 2 december. Dessförinnan var toppnoteringarna en 20:e- och 27:e-plats.

Nu är hon Sveriges senaste OS-hopp.

– Mentalt betyder det här jättemycket, säger Bent.

– Det är skönt att jag har fått visa att niondeplatsen i Lake Louise inte var någon tillfällighet.

TT