Genombrott för Britta Norgren

Elfteplats i dag kan ge OS-biljett

SPORTBLADET

– Du förstår väl att det här var ditt genombrott?

Sade förbundskaptenen Inge Bråten till Britta Norgren efter elfteplatsen i damernas masstartslopp över 15 kilometer i världscupen på lördagen.

Framgången kom dessutom precis i tid för att ge Norgren en OS-biljett.

Formellt tar Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut de sista OS-resenärerna den 23 januari.

Med på listan över aktuella finns Britta Norgren.

SOK kräver egentligen placeringar bland de åtta främsta i internationell konkurrens för att ge klartecken till OS. Men det finns ett damstafettlag också som behöver en ytterligare deltagare som reserv.

– Vi har inte ett fullt damstafettlag idag och vi ska naturligtvis se positivt på det när det gäller Britta Norgren, sade Peter Reinebo på SOK, som såg Norgren på plats i Val di Fiemme.

– Formellt är hon inte klar, men hon kan nog börja förbereda sig för OS.

Fem svenskor har fått klartecken i längd till OS; Lina Andersson, Anna Dahlberg, Elin Ek, Emelie Öhrstig och Anna-Karin Strömstedt. Det kommer att bli en sjätte.

Av de tre svenskorna i Val di Fiemmes masstartslopp i fristil var det Britta Norgren som var bäst.

Närmare eliten

Britta Norgren fyller 23 i vår och tävlar för Sollefteå. Efter några strötävlingar i världscupen på hemmaplan de senaste åren har hon den här säsongen för första gången fått vara med lite mer. Loppet i Val di Fiemme var hennes tredje i världscupen i traditionell åkning i utländska spår. Och för femte gången den här säsongen tog hon världscuppoäng.

Men hon har aldrig varit så nära världseliten som på lördagen.

– Jag försökte ta mig upp från min startposition (41) och lägga mig runt tionde plats och sen haka på så länge som möjligt, sade hon.

– I vanliga fall brukar jag inte gilla masstarter, men idag kände jag mig sugen och det gick bra i början.

Det gick bra hela resan faktiskt. I mål var Britta Norgren som elva inte mer än 50 sekunder efter segrande tjeckiskan Katerina Neumannova – och inte mer än 26,5 sekunder bakom norska skiddrottningen Marit Björgen på tredje plats.

– Jag låg länge ihop med Björgen. Jag försökte lägga mig bakom de som har lugn åkning och hon åker lugnt, sade Norgren.

– I sista backen var jag dock orolig att jag inte skulle orka och då släppte jag lite.

Björgen på gång

Ryskan Julia Tjepalova drog det tyngsta lasset ända ut på det sista av de fyra 3,75-kilometersvarven. Men Neumannova, som var sjuk i flera dagar före loppet, drog ifrån till en klar seger med 14 sekunder. Noterbart var att tre finländskor var i mål före Norgren, med Riitta Liisa Lassila främsta som fyra.

Världscupledaren Marit Björgen har inte vunnit sedan den 10 december, men var nöjd med sin pallplats på lördagen.

– Jag har aldrig slagit Neumannova i ett fristilslopp, påpekade hon. Jag känner mig i bättre form än förra helgen. Jag är på rätt väg till OS.

Av de övriga svenskorna kom Elin Ek på 18:e plats, 1.06 efter Neumannova, Anna-Karin Strömstedt bröt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM