Södergren sexa i Val di Fiemme

Angerer vann spurtstrid

SPORTBLADET

Det blev ingen pallplats nu heller. Men Anders Södergren och Mathias Fredriksson kunde ändå koppla på leenden efter världscuptremilen med gemensam start i Val di Fiemme på lördagen.

Och hade inte Södergren tagit fel på mållinjen så hade han kanske blivit fyra i stället för sexa.

Anders Södergren klev ordentligt in i handlingen på det sista av de åtta 3,75-kilometersvarven. Hans ryck kom dock för tidigt. Och tjugo meter före mål kastade han fram vänsterbenet i kampen om platserna bakom tättrion i tron att han var i mål.

– Det var en linje där också. Men jag såg ju att de andra fortsatte...

Fadäsen kostade tiondelar och möjligen ett par placeringar. Han var mindre än sekunden efter franske fyran Emmanuel Jonnier och italienske femman Giorgio di Centa. Och det var inte mer än 2,3 sekunder fram till segrande tysken Tobias Angerer. Ryssen Jevgenij Dementjev hade superglid som räckte till andraplats och hemmafavoriten Pietro Piller Cottrer fick till slut nöja sig med tredje plats efter att ha gjort vad som såg ut som ett segerryck kilometern före mål.

– Nu känns det som vanligt igen. För första gången i vinter, sade Södergren och fyllde på vätskeförrådet.

– Det här var bara min sjunde tävling. Nu är det bara att fortsätta köra mot OS.

Kommit ikapp

Det var under världscuphelgen i Kuusamo sista helgen i november som Södergren blev sjuk. Nordamerikaäventyret blev därefter, han fick nöja sig med nionde plats i 15 km klassiskt i Otepää för en vecka sedan och först nu känner han att han är ikapp.

Det syntes i lördagens lopp. Han var ofta med högt uppe i täten och på det sista varvet var det han som styrde och ställe innan Piller Cottrer försökte avgöra.

– Det är bättre att ligga långt fram i stället för att vara där bak och stressa. Jag försökte rycka ifrån på sista varvet, men det är en lite för kort backe.

– Det hade varit kul om Mathias hade varit med där uppe också så hade vi kunna köra lite tillsammans.

Fredriksson fanns med länge och väl. Ända till slutvarvet var ett 25-tal åkare med i tätgruppen. Men det där riktiga bettet saknades hos honom. Och därmed den absoluta tätkänningen när det drog ihop sig.

Brink till OS trots allt

Från sin till synes blygsamma 21-plats hade han ändå bara 18,7 sekunder fram till segraren.

– Det går åt rätt håll i alla fall, sade Fredriksson. Jämfört med för två veckor sedan är det en himmelsvid skillnad. Jag var så gott som uträknad i oktober, så det här vänder man inte på en natt. Fortfarande krampar det lite i musklerna på insidan av låren när jag kör fristil. Men formen är okej.

Omvärlden väntar på vinterns första pallplacering för de manliga svenska traditionella åkarna. Själva känner Södergren och Fredriksson att de är på rätt väg mot OS. Däremot ser det fortsatt mörkt ut bakom dem. Jörgen Brink och Johan Olsson åkte tillsammans i mål som 43:a respektive 44:a, slagna med två och en halv minut.

Det har antytts att Brinks OS-plats är i fara, men förbundskapten Inge Bråten kunde meddela:

– Jag fick inget svar av Brink idag, men han åker med till OS. Men idag känns det vanskligt att se honom som sisteman i en stafett.

TT