NRK överlägset bäst på tv-sport

Frank Östergren: Idrotten kommer först

SPORTBLADET

Vinterdagen var gjord för uteliv och mycket riktigt, på Drevviken for skridskoåkarna fram. Det sjungande ljudet när skären tas gjorde att jag och katterna också vill ditut.

Men för vår del blev det tv-soffan. Även därifrån besågs skridskoåkare.

Nej, inte i svensk tv, utan i NRK som sänder varje skär från EM i Hamar. Följt av VM i skidflygning, givetvis också direkt i NRK. Det är trist att konstatera, men jag önskar att att alla ni svenska tittare av SVT-sporten fick sändningar med lika hög standard som NRK:s.

Idrotten kommer först, den intervjuande är inte viktigare än den intervjuade, studion är inte till för programledarens ego utan för guida tittaren, kommentatorerna ger utan att blinka svar på frågor typ vem som tog nionde platsen 1933.

Jag får en orosfjäril i magen när jag ser SVT-truppen till vinter-OS. Björn Fagerlind och Stig Strand, bra. Staffan Lindeborg, Chris Härenstam och ishockeyexperterna, också bra. Katarina Hultling, OK, men därefter fjun, frisyrer, utfyllnad och hejaklacksledare.

Radiosporten annonserar tjo och tjim och Lotta Bromé från Turin. Undrar vad seriösa Hyland-lärjungar som Lars Granqvist och Tommy Åström tycker om det?

I morgon är det idrottsgala. Viktigast på förhand verkar vara hur egona som är programledare sköter sig. Debatten om det är förenligt med SVT:s public service-uppdrag att sända det kommersiella jippo, den verkar inte ens få lov att finnas.

Henrik Strömblad har gjort flera bra insatser på sistone. Men vänskapsturneringen i Maspalomas kändes som ett tvångsuppdrag. Något som måste göras för att förbättra Viasats postition i de förhandlingarna om ett nytt tv-avtal.

Nascar och Indycar startar om en månad, men i vilken kanal? Viasat har ännu inte lyckats förnya avtalen. Samma gäller NFL, som Viasat hårdsänder. Risk är att vi svenska titttare nästa säsong blir utan ett flertal USA-ligor, inklusive NHL, om kanalen NASN skaffar sig ensamrätt i Europa.

Veckans onödigaste var DN:s order till Tommy Engstrand att sluta kommentera. Men så blir det, ändamål helgar medel, när ”Offside”-snobbarna vill samla poäng hos kulturkollegor. ”Offside”, ni vet fotbollstidskriften som kulturjournalister anser är höjden av finsportsportprosa.

Nästa lördag, klockan 19.00 i Eurosport, Togo-DR Kongo i afrikanska mästerskapen. Enda smolken i glädjeväntan är att Chris Härenstam inte längre kommenterar.

Frank Östergren