Sverige långt efter täten i damstafetten

Norgren utanför laget - glänste ändå

SPORTBLADET

Britta Norgren stod utanför det svenska damlaget i söndagens världscupstafett i skidor - men hon var klart bästa svenska ändå.

Som sistatjej i ett mixat lag åkte hon i mål som fyra med pallkänning.

Vilken helg för Britta Norgren. Först från ingenstans och in i OS-truppen efter sin starka insats i lördagens individuella lopp.

Sedan hastigt inhopp i ett mixat stafettlag - Kanada behövde en till för att få ihop ett lag - och nära att ta en pallplats bakom Finland, Ryssland och Norge.

- Det var jättekul. Jag fick reda på i går kväll att jag kunde åka med Kanada, sade Britta Norgren när kanadensiskorna kom fram och tackade henne efter hennes inspirerade lopp på söndagen.

Pressad och stressad

Efter Sara Renner, Beckie Scott och Amanda Ammar gick Norgren ut som fyra. Hon stack fräckt förbi tyskan Claudia Künzel, men fick lämna ifrån sig tredjeplatsen till den starkt forcerande norskan Kristin Steira.

- Jag blev stressad och tappade tekniken när hon kom. Synd, för sen höll jag avståndet in i mål, sade Norgren, som bara var 2,8 sekunder efter norskan över mållinjen.

Och nu får de andra svenska tjejerna se upp. Med sin friska åkning visade Britta Norgren att hon mycket väl kan ta en plats i OS-stafetten i februari.

Hon kommer formellt att få sin OS-plats bekräftad den 23 februari som sjätte svenska skidtjej.

- Ja, det skulle vara jätteroligt att vara med i stafetten i OS. Jag tycker det är roligt att åka stafett och jag kan köra vilken sträcka som helst. Jag är lika bra i klassiskt som i fristil.

Lina ur slag

De övriga svenskorna tog sig in på nionde plats, 3,5 minut efter segrande Finland. Redan på första sträckan försvann chansen till en framskjuten placering i OS-genrepet. Normalt så pålitliga starttjejen Lina Andersson var helt ur slag och tappade en hel minut. En märklig scenförändring efter förra helgens succé med världscupsegern i sprint i Otepää.

- Jag har ingen aning om vad som hände. Visst kan dagsformen variera lite, men varför det gick så här dåligt förstår jag inte. Uppenbarligen är jag inte alls i form just nu, sade Lina Andersson som växlade som elva.

Emelie Öhrstig föll tillbaka mot slutet och tappade också en minut innan Elin Ek och Anna-Karin Strömstedt tog över.

- Det var väl med tanke på bland annat jaktstarten i OS som jag fick köra en fristilssträcka i dag, sade Ek.

- Jag har en bit kvar efter förkylningen, sade Strömstedt, som bröt lördagens individuella lopp för att inte riskera någonting.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM