Röjler sexa i allround-EM

SPORTBLADET

Johan Röjler kan bli att räkna med i vinter-OS.

Ännu ett bevis för det kom genom en sjätteplats i allround-EM i norska Hamar.

– Hans mål var ju att bli bland de sex bästa och han avslutade riktigt bra, säger svenska ledaren Mattias Olofsson.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
NÅDDE MÅLET Johan Röjler siktade på att bli bland de sex främsta i allround-EM – och slutade sexa.

Ett svenskt rekord och tillika tionde bästa tiden i världen på 10000 meter har gjort att skridskoåkaren från Örebro helt plötsligt blivit riktigt het inför OS i Turin. Helgens tävlingar i Vikingskipet i Hamar, bidrar ytterligare till det. Röjler tog ingen medalj, hans insats på 1500 meter grusade de förhoppningarna, men totalpoängen 153,624 gav ändå positiva besked.

– Han har varit åtta tidigare i sådana här sammanhang så det här är ett steg i rätt riktning, säger Olofsson till TT.

Då hade heller inte tävlingarna varit långtifrån optimala, varken för Röjler eller någon av de andra deltagarna.

I lördags fick mästerskapet en skandalstämpel på sig efter att 5000 meter inte kunde genomföras. Detta på grund av ett krånglande kylaggregat, vilket gjorde att distansen i stället fick avgöras på söndagen. Där slutade Röjler på en sjätteplats med tiden 6.28,79 och inför 1500 meter låg han femma sammanlagt.

Röjler tappade dock och slutade på 13:e plats, vilket gjorde att han halkade ned till en åttonde plats.

På den avslutande distansen, 10000 meter, gick svensken ut i sista heatet tillsammans med totalledaren Enrico Fabris, Italien.

När han för ett par veckor sedan satte svenskt rekord och noterade en av de bästa tiderna i världen på 10000 meter så var det med tiden 13.08,42.

Nu var inte förutsättningarna alls i närheten av att vara lika bra och klockan stannade på 13.29,44, den sjätte bästa på distansen, vilket också blev hans totalplacering i EM. Guldet gick nu till Enrico Fabris, Italien (151,523 poäng). Norge tog hand om de två övriga medaljerna genom Eskil Ervik (152,108) och Håvard Bökko (152,449).

– Det blir dubbelt arbete, det är inte ett normalt upplägg och han fick gå på max, säger Olofsson om att tävlingen fick flyttas.

– Det var en stor plump som hände så här i efterhand men inget vi kan göra något åt. Synd bara att man inte har bättre koll på sitt maskineri.

Hur sammanfattar du dagen i övrigt för Röjler?

– Han gjorde ett bra 5000 meter, åkningen och tajmingen var bra och han såg jädrigt fräsch ut efteråt. Men på 1500 meter fick han ett kraftigt felskär och tappade mycket fart.

För Sebastian Falk tog tävlingarna slut redan efter två distanser – liksom chansen att kvalificera sig till OS i Turin.

– Han har haft problem med hjärtat i två veckors tid. Hans puls vill inte gå ned och han tog beslutet att inte köra 1500 meter.

Det är nu osäkert hur Falk ska göra med skridskokarriären i framtiden.

TT