Ingen bryr sig om Kaspersen

SPORTBLADET

”En sportreporters fall kan inte bli speciellt högt”, skrev Fredrik Virtanen om Peppe Engs insats i TV4:s dansunderhållning häromdan. Jag vet inte exakt hur ett fall är när det är högt, men helt säkert klättrar inte sportjournalister särskilt långt upp på vare sig fin- eller populärkulturella listor och statusstegar.

Det finns en lång tradition av att många tv-sportmän också gör underhållnings-tv. Kanske är den alltmer utbredda kostymklädseln á la affärsman i tv-sportstudiorna ett tecken på att den tiden är förbi.

Men såna som Hyland, Oldsberg eller Hegerfors har aldrig fått folk att tänka att män kanske är olämpliga som sportjournalister. Att de antagligen inte är särskilt intresserade av sport, utan bara vill synas och vara käcka och folkliga i rutan.

Med tv-sportens kvinnor är det svårare.

Hur får de se ut, till exempel?

Jag tyckte det var fascinerande hur upprörda folk kunde bli över att Suzanne Sjögren och Jessica Almenäs hade gala-

klänningar på sig när de ledde Fotbollsgalan.

Jämför med reaktionerna på programledarparet i dagens idrottsgala: Peter Jihde och Kristin Kaspersen.

De skojar om det där med män och kvinnor och kläder genom att låta SVT:s

införprogram om Idrottsgalan ta sin utgångspunkt i vad Peter Jihde ska ha på sig. Skämtet tror jag går ut på att ingen såklart bryr sig om hans kläder.

Han är ju man.

Men, ingen bryr sig heller om Kaspersens utseende. Varför? Hon sköter förmodligen det hela duktigare än Sjögren och Almenäs och håller tyst om saken inför pressen.

Men hon gör heller inga anspråk på att kunna jobba som tv-sportreporter.

När Sjögren och Almenäs skulle vara galaledare frågade man sig om de verkligen var kompetenta. Vad har de med fotboll att göra?

Ja, vad har Kristin Kaspersen med idrott att göra? Det undrar ingen.

Och ingen vill heller veta vad hon ska ha på sig.

Malena Johansson