Bank & Niva

SPORTBLADET

1. Sven-Göran ­Eriksson diskuterar framtid i Arabemiraten och skvallrar om sina spelare. Har han ­inte gått lite, lite för långt den här gången?

Bank: Allvarligt? Det som gör mig mest beklämd är att fotbollens män ­(oavsett om de heter Zlatan, David Dein eller Svennis) inte bryr sig ett dugg om att Arabemiraten är ett odemokratiskt land fullt av svinerier. Finns där pengar? Och sol? Kanon! Svennis har länge räddats av okej resultat och en bra relation till spelarna. Att han riskerar det ena argumentet genom att skvallra om spelare är idioti. Ful mediebluff? Visst, men faktum kvarstår: ge Svennis hundra miljoner så tar han över FCZ i augusti.

Niva: Att folk kallar honom naiv som köpte en diaboliskt raffinerad bluff rör varken mig eller Svennis i ryggen. Några pund i böter för att ha diskuterat framtid underminerar inte heller hans ställning. När jag läser igenom vad Svennis faktiskt sagt är det bara en sak som jag verkligen tycker är obehaglig – och det är hans sätt att måla upp sig själv som någon sorts överlord till David Beckham. Det är också det enda som jag tror kan skada honom på allvar. Beckham är nyckeln som gjort så att Eriksson kunnat behålla spelarnas stöd. Vänder han svensken ryggen så gör flera av hans lagkamrater detsamma – och då är spelet slut för Svennis.

2. På fredag inleds Afrikanska Mästerskapen i Egypten. Om du hade en miljon, vilket lag skulle du satsa på som slutsegrare?

Bank:Om jag hade en fiktiv miljon hade jag, med ett drygt drag över ­ögonen, argumenterat för att Egypten gör ”en Tunisien” och tagit hem alltihop på hemmaplan. De är starka hemma, har en fin spelmotor i Mohamed Barakat och flyger in Mido. Men nä. Ska ni satsa hårdvaluta så satsa på laget med den bredaste truppen, fotbollsvärldens grymmaste fysik, Afrikas bäste målvakt, världens bäste toppforward, en tacksam lottning, revanschsug efter VM-kvalet och dräkter som retar skiten ur Fifa. Kamerun tar hem det här. Wanna bet?

Niva:Kamerun. De otämjbara lejonen glöder av revanschlust för missen i VM-kvalet. De vet att Nation´s Cup är enda chansen att återupprätta sin förlorade heder, och de har spelarna för att göra det. Hela laget är fyllt av spelare från de riktigt stora europeiska ligorna. Eto´o är världens bästa center just nu, Geremi gör alltid fyrplusmatcher när han får chansen i Chelsea och Espanyol-keepern Kameni har en enorm högstanivå. Dessutom har Kamerun fått en gynnsam grupplottning. Utmanare? Nigeria och Elfenbenskusten. Fiaskot? Egypten faller ihop under hemmatrycket och går inte ens vidare från gruppen.

3. Cicinho hemmadebuterade som högerback, Antonio Cassano satt på bänken - hur stora är chanserna till att de får ett lyckligt liv i Real Madrid?

Bank:Cicinho är det inget snack om. Han promenerade en del igår, men när han satte fart runt Beckham såg man vad han är gjord av. Fina inlägg, rappa fötter, halvkackig defensiv – stöpt i Madrid-formen med andra ord. Cassano? Jag vet inte. Han är förstås ett fotbollsgeni men, kära nån, att lyckas vara för strulig för Roma (!) är en prestation i klass med att vara för onormal för en TV3-dokumentär. Det som talar för ett fint äktenskap är att hans spelartyp passar in perfekt – och att ”el Pibe de Bari” inte har råd att göra bort sig.

Niva:Som sagt, läser man igenom vad Svennis verkligen sa i de där shejksamtalen är det inte så farligt. Han säger rent utav några sanningar, som att inget tyder på att situationen kommer att bli bättre i Real Madrid framöver. Visst, seger mot Sevilla, men det ändrar inte på att hela klubben är ett felbyggt luftslott under president Perez. Så länge han sitter kvar – utan att ändra policy – kommer Real Madrid att underprestera. Och då är det mindre relevant att Cicinho gör sig ordinarie som högerback, medan Cassano bara får Michael Owen-mycket speltid. Real Madrid kommer fortfarande vare en rutten klubb.

4.Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

BankHenke Larsson närmar sig Barças startelva – men Sverige kan ha fått ett nytt VM-problem på halsen. Andreas Isaksson, heter det. Att vår ende målvakt är skadad är illa, att han kan få det tufft att ta tillbaka sin plats är mycket värre. Rennes skicklige målvaktscoach Christophe Lollichon har lotsat fram en ny talang: Simon Pouplon, 20. Igår var Pouplon fruktansvärt bra mot Marseille. Rennes är tätare än någonsin, och en bänkad Isaksson i vår är en mardröm för ett svenskt landslag med slutspelsambitioner.

Niva:I romanen ”Interior” beskriver Justin Cartwright det politiska läget i ett afrikanskt land precis efter en statskupp. Utrikesministern deklarerar att den nya regeringen omedelbart måste förhandla med tre viktiga institutioner för att bli internationellt erkänd: FN, Världsbanken och Fifa. Få saker är så viktiga för en ung nations självkänsla som fotboll – och om Ariel Sharon vaknar upp ur sin koma kommer han omedelbart att få den sensmoralen i ansiktet. I lördags fick Azmi Nassar en stroke, och fördes till Hadassah-sjukhuset i Jerusalem. Nu ligger de där på samma avdelning, Israels premiärminister och Palestinas förbundskapten i fotboll.

Simon Bank, Erik Niva