Robban lägger rösten på Tony

”Självklart ska jag ringa och rösta”

Foto: Arne Forsell
Polaren Tony Rickardsson ska ha Jerringpriset, anser Robert Gustafsson.
SPORTBLADET

Ska Tony Rickardsson vinna Jerringpriset på Idrottsgalan i kväll?

Han kan åtminstone räkna med en röst.

– Självklart ska jag ringa och rösta på Tony, säger skådespelaren och nyfunna vännen Robert Gustafsson.

Säg Idrottsgalan och nio av tio tv-tittare kommer att tänka på Robert Gustafssons imitationer av speedwayfantomen Tony Rickardsson.

Favorit i repris i kväll?

Nix.

Rickardsson, som förra året tog sitt sjätte VM-guld, är nominerad till två utmärkelser och finns på plats i Globen, men Gustafsson har inte fått någon inbjudan och är inte bitter för det. Han hade ändå varit upptagen med slutrepetitionerna av ”Lögn i helvete”, som har premiär på torsdag.

– I år är det min tur att dra någonting om honom, säger Tony och skrattar.

De kommer att träffas ändå. Kungen av grus och kungen av bus har blivit vänner sedan Idrottsgalan 2003. Tony var en av gästerna på Roberts 40-års­kalas och i sommar ska komikern följa med på speedwayturné. Resan går till Cardiff, så Sveriges roligaste man slipper bajamajan i Kraków.

Vinnartyp

–Det har blivit en ömsesidig beundran, säger Robert Gustafsson, som i mars ger ut en ny dvd med titeln ”Ja ä inte bitter”.

– Som idrottsman tillhör Tony den klassiska vinnartypen, den som alltid är bäst när det gäller. Han är som Stenmark, på gränsen till omänsklig. Han gör saker, om och om igen, som egentligen inte ska gå att göra. Andra förare får sladd och kast, men Tony ser alltid ut att ha koll. Det är svårt och farligt med speedway. Ändå ser det så oerhört enkelt ut när han åker.

Gillar mc-sport

Robert Gustafsson läste Lasse Anrells krönika om folkrörelsen ”Jerringpriset till Rickardsson” i söndagens Sportbladet.

Tycker du också att Tony Rickardsson borde vinna Jerringpriset?

– Ja, självklart ska jag ringa och rösta. Tony är f?ö?r bra för Bragdguldet. Ja, han är så bra att det inte är en bragd när han vinner. Ska han ha något pris är det Jerringpriset eller priset som Årets manlige idrottsman, säger Robert Gustafsson som är genuint intresserad av all mc-sport.

Så det är både som entusiast och vän han i början av juni följer med Tony Rickardsson till VM-deltävlingen på Millennium Stadium i Cardiff.

Stående inbjudan

– Jag har en stående inbjudan, men har inte haft tid. I sommar skulle jag kunna åka dit. Jag vet ju att han ska lägga av och vill inte bränna chansen. Jag har aldrig varit på speedway i Cardiff, bara i Danmark, Sverige och en gång i England. Det ska vara något speciellt, säger Robert Gustafsson.

– Nu är det dags, och är det någonstans han ska kolla på speedway är det där. Cardiff är GP-seriens absoluta höjdpunkt, säger Tony Rickardsson.

Är det dags för dig att vinna Jerringpriset i år?

– Jag läste det Anrell skrev och det var roligt. Jag vill jättegärna vinna och mina chanser är lika goda som någon annans. För min del är det kanske sista chansen att få det, med tanke på att det kommer ett OS i år. Jo, ska jag vinna är det nog nu, säger Tony Rickardsson.

Lär mer:

Stefan Holm