Roland - ditt uttalande är en enorm besvikelse

Sportbladets Jennifer Wegerup: ”Han hade chansen att säga något viktigt – och tog den inte”

SPORTBLADET

Akut biljettbrist råder till VM i Tyskland.

I går kom Roland Andersson med lösningen: det går lika bra att se matcherna på tv.

Eftersom kvinnorna bojkottas nu i Saudiarabien får männen i rättvisans namn stanna hemma från VM framför lilla tv:n. Det går ju lika bra enligt förbundskaptenen.

Sidan 9 idag.

Anderssons uttalande och vägran att fördöma Saudiarabien är det verkligt trista, bortanför diskrimineringen. Att kvinnor fortfarande år 2005 behandlas som en lägre stående ras i alltför många länder är naturligtvis en skandal men inget Sveriges landslagsledning kan ändra på. Att Andersson däremot inte vill eller vågar fördöma det faktum att halva mänskligheten inte är välkommen på fotboll är riktigt illa. Förbundskaptenen är en man med en maktposition, en man som folk lyssnar på.

Han hade chansen att säga något viktigt - och tog den inte.

Annorlunda 1977

1977, inför VM i Argentina året därpå, var det annorlunda.

"Jag är helt emot regimen i Argentina. Det är heller ingen hemlighet att jag är socialist och att jag föredrar att spela fotboll i socialistiskt eller kommunistiskt styrda länder", sa Andersson då i en intervju.

Han åkte till sist med till Argentina - och tog med filmkameran. När han kom hem visade han filmen i svenska skolor för att spegla "förtryck, våld och fattigdom" under regimen.

"Det är mitt sätt att stilla samvetet för att jag ställde upp i Argentina", förklarade han.

Även nu, snart 30 år senare, känner jag Roland Andersson som en bevågad, trevlig man. Han ringer alltid tillbaka när man har sökt honom och ger kloka, genomtänkta svar. Aldrig har jag heller som kvinnlig reporter på något sätt upplevt att blågults ledning är sexistisk - tvärtom.

Just därför är förbundskaptenens uttalande en så stor besvikelse.

Kanske har hans politiska låga dämpats med åren. Han kan också vara rädd för att uppfattas som rasistisk om han fördömer kulturskillnader. Men förtryck är aldrig kultur vare sig det sker i Guds/Allahs/Naturens missbrukade namn.

Oviktiga frågor?

Kanske tycker Andersson helt enkelt inte att könsfrågor är särskilt viktiga.

Men siffror från FN och andra samfund är inte någon feministpropaganda utan fakta. De visar i svart på vitt att det är kvinnor som är de fattigaste och mest lågutbildade, som har minst makt, som säljs som handelsvaror, hedersmördas, misshandlas och dör i illegala aborter - och inte överallt får gå på fotboll som fria människor.

Rapar upp floskler

Jag hoppas att Andersson inte blivit som så många i den miljardcirkus fotbollen i dag är, där ingen vågar utnyttja sitt inflytande till att tycka något utan bara rapar upp floskler.

Nej, ta med filmkameran även till VM i Tyskland, Roland, och stilla ditt samvete på nytt. Zooma in bordellerna som räknar med tiotusentals VM-kunder och sen kan du skildra det förtrycket i svenska skolor.

Världen behöver lika mycket nu som 1978 - troligen mer - folk som brinner för att förändra och motverka orättvisor.

Jennifer Wegerup