Attacken på Norge

- Norrmännen är hela tiden snabba med att racka ner på det vi gör

1 av 3 | Foto: Ap
Björn Lind och Peter Larsson kunde göra upp om segern efter att Mikael Östberg och Johan Kjölstad krokat ihop.
SPORTBLADET

ST MORITZ

Inför OS har ett fullskaligt ordkrig brutit ut mellan Sverige och Norge i längdskidor.

- Norrmännen är hela tiden snabba med att racka ner på det vi gör och svärta ner oss, säger Inge Bråten till Aftenposten.

Nyårshelgens sprinttävling i Nove Mesto blev starten på det ordkrig som nu rasar mellan den svenske förbundskaptenen, norrmannen Inge Bråten och norske sportchefen Björnar Håkensmoen.

I sprintfinalen i Nove Mesto krokade Mikael Östberg och Johan Kjölstad ihop och svenskarna Björn Lind och Peter Larsson kunde göra upp om segern.

Typiskt Sverige

Efteråt antydde norrmännen att det var typiskt Sverige att förstöra för Norge, vilket gjorde Bråten förbannad.

- Det var minst lika mycket Kjölstads fel. Norrmännen är hela tiden snabba med att racka ner på det vi gör och svärta ner oss, säger Bråten till norska Aftenposten.

Bråten var herrförbundskapten i Norge 1990-1994 då norrmännen vann 15 OS- och VM-guld under Björn Dählies och Vegard Ulvangs storhetstid.

När Bråten avgick tilldelades han en hedersmedalj i guld av norska skidförbundet. En medalj som han för två år sen lämnade tillbaka efter att han ansåg sig blivit uthängd som en idiot av norsk längdåkning. Bland annat hade herrtränaren Krister Sörgård i en tidningsartikel sagt att ingen längre tog Bråten på allvar.

Arroganta i spåren

Bråten menar nu att norrmännen har en tendens att vara arroganta och att de är illa omtyckta i skidvärlden.

- Norrmännen är födda med skidor på fötterna, det är inte svenskarna. Därför är det självklart att Norge ska vara ledande i längdskidor, annars är något galet.

Han sågar den norska OS-målsättningen på sju guld i längdskidor.

- Även om Marit Björgen tar alla sex guld (på damsidan) så ser jag inte hur de ska ta herrguldet. Vi vinner ju sprinten.

Björnar Håkensmoen, sportchef för de norska längdåkarna, svarar i Aftenposten på Bråtens attack.

- Även om vi tagit 28 medaljer i de två senaste världsmästerskapen är vi ytterst ödmjuka. Eftersom vi är i en sådan position är alla ute efter att slå oss.

Om att Bråten känner sig förföljd säger han:

- När jag läser i lokaltidnignen Östlendningen att han säger att han var med och skapade guld av gråsten så måste jag bara fråga om Dählie, Ulvang och Alsgård var gråsten när Bråten tog över, säger Håkensmoen.

Fotnot: Sportbladet har förgäves sökt Bråten sedan i lördags för en kommentar.

Tidigare duster mellan Sverige och Norge i längdspåren

Johan Flinck