”Som vanligt är du tvär- säker som en blind häst”

Två av Sveriges BÄSTA pennor i OS-duell

SPORTBLADET

Nike Bent på pallen i störtlopp. Är vi på väg att bli en ”supermakt” på alpina damsidan, kanske två medaljer i OS-störtloppet. Eller är det bara hybris...

WENNERHOLM

– Helt omöjligt är det inte. Konkurrensen i störtlopp är inte så man hoppar i taket direkt. Men OS-störtlopp är speciellt. Många chansar och åker på gränsen. Det bäddar för knallar. Och någon supermakt är vi knappast. Än.

ANRELL

– Vi ska väl kanske ta och kamma oss lite och konstatera att vi ska vara OERHÖRT glada om vi får en enda åkare på pallen i störtloppet. Herregud, en medalj vore enormt stort bara det, ett guld vore astronomiskt. Bragdguld enkelt. Vi talar ju trots allt om en av vinter-OS största grenar. Hybris ligger inte för svenskar.

WENNERHOLM

– I Nagano tog vi två silver och ett brons. Och ett silver kom just i störtlopp. Pillans silver var en total överraskning den gången. Anja har redan vunnit i störtlopp i år och Nike Bent varit sensationell tvåa. Bara det är historiskt. Så två svenska tjejer på pallen vore inte mer överraskande än Pillans OS-silver i Nagano. Damernas störtlopp är inte vad det än gång var, Lasse. Det är knappast en bragd att vinna störtlopp längre.

ANRELL

– Det där säger du bara för att du slutat skriva om utförsåkning. På den tiden du bevakade sporten var minsta poängplats en bragd. Oftast räckte det med att få till en bra stoppsladd för att hamna i dina analyser och kallas medaljhopp...

Skidskytten Anna Carin Olofsson pratar om ”ångest” i samband med sitt tävlande, vilken guldfrossa ska hon då inte få i OS. Glöm det guldet?

ANRELL

– Det behöver vi inte göra. Olofsson har redan visat att hon kan vinna, men för att vinna OS-guld krävs så oerhört mycket mer. Magdalena Forsberg lyckades aldrig trots att hon var bäst två OS i rad. Anna Carin är inte ens bäst och i Sportbladet förra veckan berättade hon att hon visst kan bli riktigt nervös. Härligt, precis vad vi behövde, ett av våra stora medaljhopp har nerver av torkade asplöv.

WENNERHOLM

– Det är ju inte så bra att vara darrhänt när man ska träffa en femkrona på 50 meters håll. Jag tror inte ett smack på några skidskyttemedaljer. Inte ens Magdalena lyckades vinna i OS och den här sporten är rena lotteriet i Turin, då alla chansar i skyttemomentet. Den som tippar att Anna Carin Olofsson tar OS-guld prickar inte rätt.

ANRELL

– Som vanligt är du tvärsäker som en blind häst. Om Anna Carin Olofsson vinner guld – bjuder du mej på en middag utan begränsningar på valfri krog efter OS?

WENNERHOLM

– Valfri krog är okay, men det där med utan begränsningar går jag inte på en gång till. Men tar Anna Carin OS-guld är det värt det. Jag hoppas att du är på plats och bevakar skidskytte hela OS. Men du vågar väl inte bevaka idrottare med skjutvapen i händerna. Det skulle inte jag göra i dina kläder.

Kanada vinner dubbla OS-guld i hockey, både herrarna och damerna krossar allt motstånd. Tre Kronor är chanslösa eller?

WENNERHOLM

– De kanadensiska damerna är överlägsna på ett helt annat sätt än herrarna, även om de förlorade VM-finalen mot USA förra våren. I damhockeyn handlar det bara om två lag. Bland herrarna om sex (jag räknar bort finländarna). Alla andra kan vinna. Ryssar, tjecker, slovaker, svenskar och amerikaner.

ANRELL

– De amerikanska damerna har tappat mycket och frågan är om de ens kan räknas in som ett självklart finallag längre. Kanada har dragit ifrån och kommer att vinna allt skrattretande enkelt.

WENNERHOLM

– Svenskorna har ett svagt hopp om att Finland ska hamna före USA i den andra gruppen. Det skulle bädda för en semifinal mellan Sverige och Finland och en klar finalchans (och ett givet OS-silver naturligtvis). Det är en lite märklig målsättning. Men den kommer inte att uppfyllas. Att amerikanskorna ska missa OS-final, är lika troligt som att Hardy Nilsson gör comeback i Tre Kronor.

ANRELL

– Nu är det ju så att det otroliga alltid är det troliga när det gäller ishockey, Wennerholm och OS. Jag minns fortfarande åsynen av dig i en hotellkorridor i Salt Lake City där du stod i Tre Kronor-tröja och utan brallor och tippade inför en tv-kamera och sa att det var totaaaaaaaalt otänkbart att Sverige skulle förlora mot Vitryssland. Du var den enda som hade brallorna nere redan innan matchen spelades. Du har haft dom kvar där sen dess.