Det gör mer ont hos News of the World

SPORTBLADET

LONDON

Om nu News of the World trodde att fejkshejken var ett smart sätt att bli av med Sven-Göran Eriksson, tänk om.

Majoriteten av de jag träffat är inte arga på Svennis.

De är arga på News of the World.

Dagen efter avslöjandet om att Svennis öppnat sitt hjärta för en påhittad arabisk affärsman gav jag mig ut på en pubrunda.

Inte för att dricka öl, utanför för att lyssna på vad engelsmännen själva hade att säga.

Och jag måste säga att jag blev överraskad.

Jag förväntade mig att folk redan var trötta på Svennis, att fejkshejkdebaclet var nådastöten och att jag knappt skulle kunna presentera mig som svensk bland öldruckna fotbollsfans.

Så fel jag hade.

Där engelsmännen bor?

Tillsammans med fotograf Peter van den Berg åkte jag till Hammer-smith, en stadsdel i västra London där man kommit bort från de centrala delarna där det är svårt att hitta människor som faktiskt bor och lever i England.

Vi slog oss ner på puben The Hop Poles där tv-skärmarna visade toppen mot botten i Premier League, Sunderland–Chelsea. Lokalen var långt ifrån fullsatt.

Ganska sliten med en skylt om att man i alla fall borde undvika att röka framme vid själva bardisken.

Inget stället jag skulle gått till i vanliga fall, men perfekt för att få en känsla för vad fansen tycker om Svennis. Van den Berg förklarade att det var på den här typen av pubar som man hittar den genomsnittlige News of the World-läsaren.

”Oh, jag älskar honom”

I ett hörn satt 21-årige Austin Cohen.

Han förklarade att han vilade upp sig efter en lång dag på torget där han stått i ett tält och marknadsfört nya mobiltelefontjänster.

– Sven? Oh, jag älskar honom. Han har gjort mycket bra för vårt landslag. Problemet är att det finns en liten, men högljudd, grupp fans som inte gillar honom.

Folk blev nyfikna på oss när van den Berg plockade fram sin stora kamera.

Vi hade med en hög av söndagens News of the World och snart var det många som ville tycka till om den svengelske förbundskaptenen.

I ärlighetens namn ska det sägas att långt ifrån alla uppskattar vad han gör för det engelska landslaget.

Däremot var många överens om en sak – att tidningens metoder, att klä ut reportrar till arabiska shejker – inte är schyst.

Plötsligt kom det fram en två meter lång, kolsvart kille och frågade vad alla pratade om.

Jag visade News of the Worlds framsida där Svennis står och pratar med shejken.

– Har han sagt något dumt om muslimer. Va? undrade tvåmetersmannen.

Jag svarade:

– Nej, han pratar bara om fotb...

– För har han sagt något dumt om muslimer, då jävlar...

Tvåmetersmannen knöt ena näven. Stämningen dog för några minuter, jag önskade att jag var tillbaka på säkrare mark inne i city, men till slut lyckades vi lugna bjässen när vi förklarade att Svennis inte alls har någonting emot muslimer.

Veckans Londonskola: Det sägs att Borough Market, strax söder om London Bridge, är Londons äldsta marknad. Den ska ha anor som sträcker sig tillbaka till slutet av 1200-talet. Första gången marknaden är dokumenterad är på en karta som tillverkades 1542. 1754 tvingades man slå igen efter att uppståndelsen kring marknadsplatsen blev för stor. 1851 startades den upp igen, och i dag handlar bland andra stjärnkocken Jamie Oliver här.

Christoffer Bjäreborn