”Det här är omstritt även i Saudiarabien”

Jan Hjärpe: Det pågår en debatt i den muslimska världen

SPORTBLADET

De muslimska kvinnorna får stanna hemma när Sverige möter Saudiarabien. Anledningen är att kvinnor och män inte bör sitta tillsammans på läktaren.

– Detta är omtvistat även i den muslimska världen, säger Jan Hjärpe, professor och islamolog vid Lunds universitet.

Foto: Mats Strand
Jan Hjärpe.

Fotboll är en stor sak i hela den muslimska världen, och tvärt emot vad man kan tro så är även den kvinnliga fotbollen en stor publiksport i bland annat Marocko. Att kvinnorna inte får gå och se matchen mellan Sverige och Saudiarabien ser Jan Hjärpe som en politisk strategi.

– Regimen i Saudiarabien har gjort en sak av att de är mer traditionella och vill styra landet efter gammal muslimsk tradition, säger han.

Förbudet bygger främst på ett koranställe

Det det handlar om är att muslimska kvinnor i Saudiarabien bara får sitta ihop med män som de inte kan ingå äktenskap med, det vill säga, söner, sin far, bror eller den äkta mannen. Man iakttar Hijab, vilket betyder förhänge, förlåt, och innebär att alla andra män är förbjudet sällskap. Hijab bygger på ett ställe i Koranen där profetens hustrur göms för andra män.

– Det diskuteras mycket i de muslimska länderna om man gjort en korrekt tolkning av vad det innebär, säger Hjärpe.

Först skulle kvinnorna ha fått gå och se fotbollsmatchen om de velat, men när matcharenan byttes fanns det inte plats för att ge kvinnorna en egen läktare och därför får de stanna hemma.

Jan Hjärpe tycker att det vore intressant om det hade kunnat göras en opinionsundersökning bland kvinnorna för att få reda på hur stort intresset för matchen verkligen är.

– Det här är omstritt även i Saudiarabien och det pågår en debatt om kvinnors rättigheter. Välutbildade kvinnor finner sig inte i att de inte får rösta, köra bil och bli politiker, säger Hjärpe.

Korta eller långa fotbollsbyxor?

Att kvinnorna tittar på lättklädda fotbollsspelare är också det en känslig fråga.

– Jag undrar om spelarna kommer att bära de vanliga fotbollsbyxorna eller de lite längre som går nedanför knäna. Om de bär de lite längre kortbyxorna som man brukar göra i Saudiarabien så är det ok för kvinnorna att titta på fotboll, säger han.

Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson har sagt att om kvinnor vill se matchen kan de göra det på Tv men det är inte alla kvinnor som kommer att kunna bänka sig i tvsoffan för att se landskampen.

– Staten lägger sig inte i vad som händer i hemmet men det är upp till varje familj vad som tillåts, säger han.

Hur tror du att det skulle tolkas om Sverige bojkottar matchen?

– Jag tror feministerna skulle uppskatta det, men i övrigt skulle de nog ses som en överreaktion. Regimen har ju fattat sitt beslut och kan inte ta tillbaka det, då framstår de som svaga.

Therese Holmberg