Laila Freivalds vill markera – inte mer

Dagens svenska kommentarer om Saudiarabien

SPORTBLADET

Kommentarerna om Svenska fotbollförbundets val av Saudiarabien som träningsmatchmotståndare för landslaget har vållat stor debatt under tisdagen.

Här följer några av de kommentarer och utspel som gjorts:

Laila Freivalds.

Utrikesminister Laila Freivalds tycker att Fotbollförbundet ska ta tillfället i akt och protestera mot diskriminering av kvinnor.

– Det är viktigt att Sverige väldigt tydligt talar om när kvinnor diskrimineras. Det här är ett bra tillfälle att uttrycka vår uppfattning, sade hon efter en frågestund i riksdagen på tisdagen.

– Det lyfter ju onekligen fram problemet på ett väldigt tydligt sätt och jag tror därför att man ska utnyttja det tillfället för att tydligt markera vad vi anser om diskriminering av kvinnor, sade hon.

Vad Fotbollförbundet bör göra ville hon däremot inte uttala sig om.

– Jag vill inte tala om för Svenska fotbollförbundet vad de ska göra. Det här är deras ansvar.

De svenska landslagsspelarna Niclas Alexandersson och Tobias Hysén uttalade sig också från Riyadh under dagen

– Vi är här för att spela fotboll, och sådana beslut (att dra sig ur landskampen) fattas över våra huvuden. Tycker dom (förbundet) att det är okej att spela här ska vi rätta oss efter det. Det är svårt som individ att säga att jag inte vill spela, säger Alexandersson.

Den verbalt begåvade 34-årige landslagsveteranen är försiktig i sina uttalanden och väger varje ord. Men det är uppenbart att valet av Riyad och Saudiarabien som plats för hans 84:e landskamp, inte faller in bland favoritbesöken under den långa blågula karriär.

Vill spela

Först krångel med visumen, sedan beskedet att inga kvinnor släpps in på matchen, som sedan blev beskedet att enbart svenska kvinnor ges inträde.

– I princip tycker jag att man ska skilja på idrott, politik och religion, men man kan ha en åsikt och jag tror inte att jag ljuger om jag säger att alla tycker det är märkligt. För en västerlänning är det svårt att förstå många saker i deras kultur och livsstil. Jag antar att det inte är unikt för fotbollen utan ett levnadssätt de haft i flera år. Det känns inte som om vi kan göra något åt det på några dagar, säger Alexandersson.

Att vägra spela ser han som ett för långt steg att ta.

– Som spelare har du inte mycket att säga till om. Vi kan bara spela matchen.

Ingen tvekan

Fanns det någon tvekan hos dig att åka hit?

– Nej. Jag visste att det fanns mycket orättvisor, men inte att kvinnor inte skulle få gå och se matchen, säger ”Alex”.

Tobias Hysén:

– Vi kan inte komma ned och begära att de ska ändra på sina regler och lagar bara för att vi är här. Man får ta seden dit man kommer.

Hade det funnits anledning att markera på något sätt om inga kvinnor alls hade fått komma in på matchen?

– Nä, alltså...det är svårt att säga. Man kan vrida och vända på det hur mycket man vill, men vi är här, vi kan inte ta med oss våra regler och lagar hit. Vi får anpassa oss efter vad som gäller, men visst känns det lite konstigt, säger Hysén.

Karin Mattsson, Riksidrottsförbundets ordförande, anser att Sverige inte bör bojkotta fotbollslandskampen mot Saudiarabien.

Det säger med anledning av att kvinnor stoppas från att se landskampen i Riyad på onsdagen.

– Nu hamnar omvärldens ögon ändå på Saudiarabien och till slut kanske det blir så att droppen urholkar stenen. Man måste ha ett längre tidsperspektiv i sådana här frågor, säger RF-ordföranden Karin Mattsson till TT.

– Svensk idrotts grundinställning är att det gör mycket större nytta att vara där och ha ett utbyte än att bojkotta.

Förordar aldrig en bojkott

Mattsson tror generellt inte på bojkotter.

– Vi i RF förordar aldrig en bojkott, om den inte sker på initiativ av UD, FN eller EU, säger hon.

Mattson anser inte att svenska landslag och förbund behöver vara mer noggranna i valet av utländska motståndare.

– Våra förbund väljer dem ganska noga både ur idrottsliga och mänskliga aspekter, säger hon. Det är bedrövligt att kvinnor inte får se på fotboll i Saudiarabien. Det är en del av deras kultur och det finns många länder utan demokrati eller mänskliga rättigheter.

– Men jag tror idrotten kan göra mer än många andra i sådana här frågor och därför ska Sverige vara i sådana länder och tala om vad vi tycker.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att det svenska landslaget inte bör ställa upp i en match där inte alla medborgare är välkomna på läktarna. Dessutom bör den assisterande förbundskaptenen Roland Andersson be om ursäkt för sina uttalanden.

”Fotboll är viktigt, men jämställdhet är viktigare”, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Genom att ställa upp i matchen mot Saudiarabien legitimerar Sverige landets kvinnoförtryck i stället för att ta chansen att protestera mot det”, skriver hon.

TT , sportbladet.se