Lagrell: Roland försökte att skämta till det lite

Förbundsbasen försvarar Roland Anderssons uttalande

SPORTBLADET

Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell välkomnar beslutet att kvinnor nu får se landskampen mellan Saudiarabien och Sverige i Riyad.

Han har också fortsatt förtroende för assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

– Som jag uppfattat det försökte Roland att skämta till det lite, och det var självklart inte så lyckat, säger Lagrell till TT.

”Skämtet” som Lagrell talar om var Anderssons ord om förbudet mot kvinnliga åskådare på Prins Faisal-stadion, där Sverige på onsdagskvällen ska spela landskamp mot det saudiska landslaget. Matchen skulle ursprungligen ha spelats på den betydligt större Kung Fahd-stadion, men flyttades nyligen av det saudiska fotbollsförbundet.

På Prins Faisal var kvinnor fram tills på tisdagseftermiddagen portförbjudna, eftersom det där skulle vara svårare att separera kvinnor från män.

I måndags kväll, innan beslutet hade kommit om att trots allt tillåta kvinnor, sade Andersson bland annat.

”Om kvinnorna vill se på fotboll kan dom göra det på tv”.

”Svenskar kan inte bara komma hit och sätta en svensk stämpel och säga att det är vi som har rätt och dom som har fel. Så enkel är inte världen.”

Lars-Åke Lagrell har inte själv hört vad Andersson sagt.

Inte enkelt med budskap

– Jag har hört i andra hand att Roland försökte att skämta till det lite, och att det skämtet inte blev särskilt bra är säkert Roland också medveten om, säger förbundsbasen till TT.

– Men det påverkar inte mitt förhållande till Roland, han är en mycket bra person. Att han exempelvis skulle vara motståndare till kvinnor eller kvinnofotboll är för mig fullständigt främmande.

På tisdagen sade Andersson att han stod för det han sade i måndags kväll. Lagrell har inte hört landslagsledarens formuleringar själv, men betonar att han inte tror att måndagens kommentarer var allvarligt menade.

– I alla sammanhang försöker vi i förbundet att jobba för dam- och flickfotboll, och vi försöker att påverka andra länder i samma riktning. Men jag är medveten om att i ett land med Saudiarabiens traditioner är det inte så enkelt att komma igenom med budskap om att börja med flickfotboll. Det sade Roland också, vilket ju stämmer.

Såg ingen anledning att avstå

Lagrell visste på tisdagen inte exakt vad som låg bakom beslutet att nu tillåta även kvinnor att se landskampen från läktarplats.

– Som jag har uppfattat det finns inget generellt förbud för kvinnor att gå på fotboll, men på den här anläggningen hade man sagt att det inte skulle vara några kvinnor. När det har blivit uppmärksamhet så har de vikit på den punkten, mer allvarlig än så var väl inte principen för dem. Men det är klart att de har en annan kvinnosyn än vi, det är bara att konstatera och medge.

– Om vi i ett tidigare skede hade vetat att kvinnor inte skulle tillåtas på läktarna i ett visst land hade vi inte åkt dit och spelat om vi inte måste. Och med ”måste” menar jag tävlingsmatcher. Men eftersom vi inte hade uppfattningen att det fanns ett sånt förbud så fanns det ingen anledning att avstå från att åka dit.

Jakob Sillén/TT