Freivalds: Det var ett klokt beslut

Utrikesministern om kovändningen

SPORTBLADET

Kritiken från Sverige mot kvinnoförbudet på fotbollslandskampen i Saudiarabien tog skruv, anser Carina Hägg från riksdagens utrikesutskott, som var först ut med kravet på att ställa in matchen.

På tisdagskvällen kunde TT berätta för henne att Saudiarabiens fotbollsförbund beslutat ge alla kvinnor – även saudiska – tillträde till arenan i Riyad.

– Det känns jätteroligt, sade hon.

Hägg har som riksdagsledamot (s) rest runt i Saudiarabien. Hon reagerade skarpt på måndagens besked att inga kvinnor skulle släppas in. Förutom ett stopp för matchen krävde Hägg en svensk politisk markering. Sune Hellströmers, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, uttalande om anpassning till kultur och sedvänjor, avfärdade hon som ”skitsnack”.

Beklagar

Under tisdagen tilltog kritiken. Visserligen ville Riksidrottsförbundet inte ställa sig bakom en bojkott, men miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tyckte att det svenska landslaget inte borde ställa upp. Utrikesminister Laila Freivalds manade fotbollsförbundet att ta tillfället i akt och protestera mot diskriminering av kvinnor.

– Jag vet att saudierna följer debatten i Sverige och jag är alldeles övertygad att kritiken har nått fram, säger Hägg som fortfarande är besviken på Svenska fotbollförbundet:

– Man måste beklaga förbundet som inte har förmått att hantera den här situationen på ett sätt som uppfyller minimikraven.

Passivt förbund

Hägg menar att fotbollsförbundet varit passivt och redan från början kunde ha ställt krav på att ett kvinnoförbud inte skulle accepteras.

– Jag är glad över att det saudiska fotbollsförbundet tagit ställning. Det är väldigt viktigt för de saudiska kvinnorna, men också för andra som tittar på vad som händer i Saudiarabien, som har en särskild ställning i såväl den arabiska som islamiska världen.

”Det var ett klokt beslut”, sade utrikesminister Laila Freivalds via sin pressekreterare på tisdagskvällen, medan idrottsminister Bosse Ringholm hänvisade till fotbollsförbundet.

Lars Pedersen/TT