Kuppen för att tysta kritiken

Kvinnor får gå på matchen - men det finns inget avtal

Foto: BILDBYRÅN
ÄNDRADE SIG INTE Roland Andersson ställdes mot väggen av den svenska journalistkåren i går. "Vi kommer hit och ska spela en landskamp och får acceptera de förhållandena och den kultur som finns här", sa Roland Andersson.
SPORTBLADET

RIYADH

Beskedet slog ner som en bomb i går kväll.

Landskampen mellan Sverige och Saudiarabien är öppen för alla.

Men det var i själva verket en välplanerad mediekupp från Svenska Fotbollförbundet (SvFF) för att få ett slut på den värsta kritiken.

En kupp som lyckades.

Laila Freivalds.

Trycket var hårt på SvFF under gårdagen sedan det blivit känt att Sverige skulle spela mot Saudiarabien utan saudiska kvinnor på läktaren.

Flera politiker och idrottsprofiler tyckte att Sverige borde ställa in matchen och utrikesminister Laila Freivalds uppmanade under riksdagens frågestund fotbollförbundet att gå ut med en officiell protest mot diskriminering av kvinnor.

Samtal med tjänstemän

Ett pressat förbund försökte hitta en utväg ur den besvärliga situationen och lösningen blev ett pressmeddelande som lades ut på förbundets hemsida strax efter 17.00 med rubriken: "Saudiarabien-Sverige öppen för alla".

I pressmeddelandet hänvisar förbundet till Christer Nilsson - minister vid svenska ambassaden i Riyadh - som vid ett samtal med en "högt uppsatt tjänsteman vid informationsministeriet" meddelats följande:

- Fotbollsarenan där landskampen ska spelas är öppen för alla som vill se matchen, och detta gäller även saudiska kvinnor.

Uppgifterna återgavs av så gott som samtliga svenska medier under gårdagskvällen och kritiken tystnade.

Problemet är bara att det aldrig funnits något förbud från de saudiska myndigheternas sida. Kvinnor får gå på fotboll i Saudiarabien. Beslutet att inte släppa in kvinnor togs av det saudiska fotbollsförbundet i förra veckan i samband med bytet från King Fhad-stadion till den betydligt mindre Prins Faisal bin Fahd-stadion.

Inga förhandlingar

Det saudiska fotbollförbundet hade i natt ännu inte givit något klartecken att saudiska kvinnor kommer att släppas in.

Chefen över svenska landslagsenheten, Lasse Richt, bekräftar för Sportbladet att det inte är hundra procent säkert att saudiska kvinnor släpps in vid kvällens match.

- Nej, vi har bara fått den här uppgiften från svenska ambassaden i Riyadh.

Och ni vet inte vem ambassaden fått uppgiften av och det finns heller inget skriftligt på det?

- Nej, säger Lasse Richt.

Lasse Richt bekräftar också att det aldrig var tal om några förhandlingar mellan den svenska ambassaden och saudiska informationsministeriet.

- I och med beskedet som kom på förmiddagen att svenska kvinnor fick gå på matchen trodde jag att allt var avklarat, att det innebar att även saudiska kvinnor fick gå, berättar Lasse Richt.

- Men så blev jag uppringd av en svensk journalist som sa att det bara gällde svenska kvinnor.

- Eftersom det cirkulerade olika uppgifter ville jag veta fakta och bad under eftermiddagen Christer Nilsson att ta reda på hur det egentligen låg till. Han sa att "man kan ju vända på det, det är ändå inga saudiska kvinnor som går på de här matcherna". Senare fick vi beskedet att alla var välkomna och gick ut med pressmeddelandet, säger Lasse Richt.

Så sa Roland - ord för ord

ARTIKELN HANDLAR OM