Wegerup: Man kan inte skylla förtryck på kultur

SPORTBLADET

Stoppa matchen mot Saudiarabien.

Det tyckte hela 47 procent av över 70 000 röstande på Aftonbladet.se innan det stod klart att kvinnor trots allt nu får gå på matchen.

Siffran visar att det här inte på något sätt är en fråga för feminister, som vissa vill förminska det till, utan en av de värsta stormar som någonsin blåst runt fotbollförbundet.

Det har varit många underliga turer de senaste åren, både i smått och stort.

Kritiken kring skandalagenten Rune Hauge och nya tv-avtalet. Härvan kring Örebro SK och tvångsnedflyttningen. Flatheten mot Juventus dopningsdömde chefsläkare Agricola i samband med matchen mot Kroatien.

Skandal-presskonferensen på Island då vissa svenska medier stängdes ute.

Ändå är jag säker på att förbundsordförande Lars-Åke Lagrell, som jag känner som en rättskaffens man, nu våndats värre än någonsin. Lagrell tvekade, i motsats till förbundskapten Roland Andersson, inte att säga vad han tyckte.

- Jag tycker att man ska tillåta kvinnor både att gå på fotboll och att spela fotboll. Jag tror att samhället mår bättre av det, sa han direkt.

Trodde inte på bojkott

Han trodde däremot inte på bojkott och jag var böjd att hålla med honom när han talade om matchen som "en möjlighet att propagera för en förändring".

Men för det krävdes det ju att blågult vågade propagera och inte gjorde som Andersson.

Invändningar som att "det hjälper ändå inte vad han säger", "man ska ta seden dit man kommer" och "Sverige ska inte agera världssamvete" faller platt till marken. Förbundskapten Andersson trodde säkerligen inte på 1970-talet, då han propagerade högljutt mot militärjuntan i Argentina, att hans uttalanden skulle störta juntan. Men han gjorde det enda som ofta står oss människor till buds; uttryckte sin åsikt.

Mer hade han inte behövt göra nu heller, det hade räckt att följa Lagrells exempel.

Om han sagt svarta, då?

När apartheid-regimen styrde Sydafrika protesterade omvärlden genom bojkotter, inställda matcher, musikgalor och fördömanden. I dag har den regimen fallit. När det handlar om att stänga ute kvinnor går det däremot fortfarande bra att skylla på kultur, seder och religion. Om bara vita släppts in på matchen och Andersson sagt "om svarta vill se matchen kan de göra det på tv" hade han fått sparken omgående. Förtryck genom ras är inte längre accepterat. Det går inte att säga "men vår religion och vår historia gör det okej för oss att ha slavar och inte låta svarta rösta eller köra bil".

Ingen hade kallat det för "kultur" och sagt att Sverige inte ska lägga sig i. Lika fel borde förtryck på grund av kön vara.

Framför allt visar det sig nu att protesterna - även om det inte kom någon från Roland Andersson - visst hjälpte, ord har makt att förändra.

-När det har blivit uppmärksamhet på det så har de vikit på den punkten, säger Lagrell.

Om det så bara kommer en enda saudisk kvinna på matchen är det en seger - mycket större än någon Sverige kan vinna på planen.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM