Anja: Jag landar alltid mjukt

Sju år i världseliten - men aldrig skadad: Har självklart bra fysik

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Anja Pärson har varit skadefri hela karriären - och tänker inte riskera något inför OS. "Jag ska inte söka farten för mycket på tävlingarna fram dit", säger hon.
SPORTBLADET

ST MORITZ

Sju år i den yppersta världseliten i en av världens tuffaste och farligaste sporter.

Men Anja Pärson har aldrig varit skadad.

Sportbladet granskar varför.

- Pernilla Wiberg hade också grym fysik men ramlade alltid hårt. Jag landar alltid mjukt, säger Anja som en av förklaringarna.

Fråga Christian Olsson vad en skada kan betyda.

Eller Jesper Blomqvist.

Eller Janica Kostelic.

Men fråga inte Anja Pärson - för hon vet inte.

Anja Pärson har aldrig haft en allvarlig skada trots att hon håller på med en av världens farligaste sporter, lever i en pressad värld ständigt på resande fot och de två senaste åren kört samtliga discipliner.

Varför?

- Bra coachning, bra planering, bra fysik, bra balans, svarar hon spontant och ger samtidigt en bild av hur mycket som spelar in att för att hon ska hålla sig skadefri.

Hemligheten bakom

Sportbladet har försökt gå till botten med de här variablerna för att förklara varför Anja aldrig är skadad (se till höger).

Vi har pratat med de personer som borde veta: Anja själv, pappa Anders (tränare), alpina landslagets läkare Dan Vinberg och SOK:s fysansvarige Rickard Nilsson, som jobbat med Anja sen i somras.

- Jag har självklart väldigt bra fysik, men det handlar också mycket om tekniken hur du ramlar. Pernilla Wiberg hade också grym fysik men ramlade alltid hårt. Jag landar av någon anledning alltid mjukt, får ut benen och följer med i kraschen väldigt fint, säger Anja själv.

"Hon hade ont"

Men Anders minns en gång när hon inte landade så mjukt och han trodde Anjas karriär var över.

- Det var en av hennes första landslagssamlingar, hon var 17 år Hon grenslade en port och landade på ryggen 30 meter ner. Då trodde jag det var slut. Men hon reste sig upp och vinkade till mig...sen ramlade hon ihop. Hon hade ont men det var inget brutet.

Och Anja tänker inte bryta något före OS heller.

"Hålla linjen"

- Jag ska inte söka farten för mycket på de här tävlingarna fram till OS, utan hålla linjen, åka bra och komma ner utan intermezzon, säger Anja efter gårdagens störtloppsträning i St Moritz, där hon hade 19:e bästa tid.

I dag kör hon super-G, innan störtloppet väntar på lördag och kombinationen på söndag.

Skadeförebyggande träning

Fysiken

Teknik före fart

Coachningen

Falltekniken

Mental styrka

Planeringen

Barndomen

Tur

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM