Bot mot januari – Australian Open

SPORTBLADET

Du får ta ljusterapi eller Prozac eller sänka dej med ett och annat helrör, sjunger Ulf Lundell om den nordiska vintern i låten Connemara. Min ljusterapi, i det ingenting som kallas januari, är Eurosports bevakning av Australian Open.

Mitt i natten flödar det starka australiska solljuset ur tv-apparaten. Efter en morgonpromenad värmer den heta australiska natten när jag kollar på sändningarna på redaktionen.

En av förra årets absoluta tv-höjdpunkter var semifinalen mellan Maria Sjarapova och Serena Williams. 2006 års mästerskap har också börjat spännande med starka svenska insatser av Thomas Johansson och Sofia Arvidsson, och det är intressant att följa Roger Federers jakt på att vinna årets alla Grand Slam-titlar.

Tv-produktionen från Australien känns heltäckande. Närvarokänslan finns i både bilderna och kommenterandet från Maria Strandlund-Tomsvik, Rolf Norberg och Birger Folke, trots att trion sitter i Stockholm har de mångsidigt perspektiv på vad som händer på andra sidan jordklotet.

Tennisens Ulf Lundell är Mats Wilander, och då menar jag det som något positivt. Wilander ger tv-sändningarna ännu mer närhet genom att vara på plats. Det är främst Eurosports engelskspråkiga sändningar som förstärks av honom som expertkommentator på en match per tävlingsdag, men i de svenskspråkiga sändningarna får vi se svensken i pigga studioinslag från Melbourne park.

Bohemiske Wilander är värd att lyssna på. Han är spontan och ärlig i sina åsikter, det är långt i från utstuderat och mallat. Smålänningen har också kvar ett lärorikt spelarperspektiv.

Att få messa frågor till kommentatorerna och få svar på dem mitt i natten förhöjer även det upplevelsen.

I kväll ser jag också på Eurosport. ”Faraonerna” ska vinna enkelt mot Libyen i afrikanska mästerskapets första match. I morgon möts ”Duvhökarna” och ”Les Simbas”.

Mattias Karlsson